Литвин: Ображені та обділені намагаються показати новообраному президенту, хто в домі господар
26.04.2019 09:21

Намір обмежити повноваження президента України виглядає сьогодні як спроба здійснити реванш та отримати сатисфакцію за результати виборів, коли не були реалізовані плани різних політиків. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, екс-голова АП, екс-голова Верховної Ради України, член Національної академії наук України Володимир Литвин.

Коментуючи інформацію про те, що партія «Самопоміч» висунула законопроект, покликаний обмежити повноваження президента України, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це точна не чутки, а це намагання групи депутатів скористатися політичним міжсезонням і унормувати питання щодо повноважень президента України».

«Прийняття закону про президента України є необхідною справою. В той же час повстає низка питань, насамперед до тих депутатів, які сьогодні так активно демонструють своє прагнення поставити президента України в межі Конституції. Чому вони не робили цього раніше? Чому цьому не передувала дискусія, чому до цього не було діалогу з приводу того, як розмежувати повноваження між гілками влади, щоб чітко діяв державний механізм і не було конфліктів на підставі різночитання Конституції України? Щоб не було законів, які, до речі приймались зусиллями і цих депутатів, ініціаторів розгляду даного питання щодо повзучого розширення повноважень президента України при прийнятті у попередній період законодавчих актів», - додає політик.

За словами Литвина, намір обмежити повноваження президента України виглядає сьогодні як спроба у такій спосіб здійснити реванш, отримати сатисфакцію за результати виборів, коли не були реалізовані плани різних політиків, різних політичних проектів.

«Зверніть увагу на те, що у нас в 1 турі було аж 39 претендентів на посаду глави держави. Я розумію, що розрахунок робиться на те, що дуже багато ображених, обділених у ВР, і вони в такий спосіб намагаються показати новообраному президенту, хто в українському домі є господарем. Зрозуміло, що наслідком цього будуть конфлікти, бо ви ж прекрасно розумієте, що в команді новообраного президента багато людей вже для себе придивилися посади, а тут виявляється, що треба буде йти на уклін якщо не до ВР, то до Кабміну при розгляді кадрових питань. Те, що нам потрібно унормувати цю проблему - сумнівів жодних. Але це треба робити прозоро і не поспіхом.», - каже співрозмовник видання.