Яхно про «нові обличчя»: З Зеленським все очевидно, а ось до Вакарчука є запитання
10.05.2019 12:53

Важливо, з якими намірами людина йде на вибори і чи вона йде самостійно. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи інформацію про те, що лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук зібрався брати участь у парламентських виборах, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Зараз всі говорять про те, що українській політиці потрібні нові обличчя. Але тут виникають запитання, в тому числі і до Вакарчука - тому що з Зеленським це вже занадто очевидно - адже за логікою нового обличчя стоять зовсім не нові обличчя, а всім нам давно відомі старі олігархічні обличчя».

На думку Яхно, те, що Вакарчук свого часу відмовився від президентської посади, є абсолютно вірним рішенням.

«Перед президентськими виборами обговорювалась можливість участі Вакарчука… Той же самий Зеленський запитував: ну що, ми йдемо чи ні? Правда, я думаю, що зараз такої радості вже не буде з приводу можливої участі Вакарчука. Я вважаю, що рішення Вакарчука відмовитися від президентської посади було вірним. Фактор особистості має все-такі значення. Особистість, на моє переконання, все-таки повинна мати політичний досвід, досвід переговорів тощо», - каже експерт.

На думку політолога, важливо, наскільки проект Вакарчука буде змістовним та самостійним від олігархічних впливів.

«Подивимось, що буде пропонувати Вакарчук. Принцип демократії - це ж не просто, коли за вас проголосували люди, чесно підрахували голоси - і все. Принцип демократії полягає в політичній відповідальності тих, хто йде до влади. І в цьому сенсі, якщо хтось щось декларує, то далі можна по результатах перебування у владі згадати, чи ця політична сила чи політик щось зробив і наскільки були щирими та реальними ті пропозиції, з якими він йшов на вибори», - додає Яхно.