Правозахисник про звільнення судді Шевчука: А якщо на інаугурацію прийдуть обидва «голови КСУ»?..
15.05.2019 10:56

Відставка голови КСУ має значення в першу чергу у контексті інавгурації новообраного президента. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи інформацію про звільнення Станіслава Шевчука з посади судді КСУ та обрання головою Конституційного суду Наталі Шаптали, наш співрозмовник зазначає наступне: «Рішення про звільнення Шевчука прийняли судді, посилаючись на низку підстав. Законність тих підстав, я думаю, буде визначати Окружний адміністративний суд, до якого напевно звертатиметься пан Шевчук. Так чи інакше, але відставка голови КСУ має значення в першу чергу у контексті інавгурації, тобто інавгурувати нового президента має глава КСУ».

Найбільша небезпека у ситуації, що склалася, за словами правозахисника, полягає у тому, що на інаугурацію можуть прийти обидва «голови КСУ».

«І що робити? Є вірогідність того, що один з них доб'ється рішення про незаконне звільнення, і потім на підстави того, що приймав присягу нелегітимний голова КСУ, це може стати проблемою для новообраного президента. І в цьому є проблема, можливо, тут така міна і була закладена тими людьми, які ініціювали відставку Шевчука», - пояснює експерт.

Також, за словами Чемериса, можуть виникнути і інші проблеми.

«Йдеться, наприклад, про розгляд у КСУ низки законів, які були ухвалені попередньою владою, але які носять ознаку неконституційних. Наприклад, так званий закон про люстрацію і декомунізацію. Вони очевидно є неконституційними, їхній розгляд відтягувався тривалий час під тиском різних політичних сил. І цілком можливо, що якраз зі зміною голови КС можна очікувати якихось рішень. Не знаю ще, яких, але цілком можливо, що ця зміна визначена цими питаннями - інавгурацією і розглядом цих резонансних законів», - резюмує співрозмовник видання.