Зеленський vs. Рада: чому насправді виник конфлікт і чого бояться депутати
16.05.2019 09:57

Логіка Володимира Зеленського спрямована на провокування конфлікту, і він хоче довести, що спроможний піти на дострокові парламентські вибори. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів кандидат політичних наук, політичний експерт, журналіст Євген Магда.

На думку нашого співрозмовника, конфлікт між новообраним президентом Володимиром Зеленським та Верховною Радою України вирішиться вже найближчим часом.

«Це відбудеться до початку червня, не пізніше, з однієї простої причини — законодавство визначає місяць на інавгурацію після офіційного підведення підсумків президентських виборів», - каже експерт.

На думку аналітика, комунікаційна помилка пана Зеленського полягає в тому, що він намагається ставити парламентаріям вимоги, нічого їм в свою чергу не пропонуючи.

«Тобто він їх підштовхує до того, щоб вони ухвалювали рішення, але його аргументація звучить на рівні «а ми так хочемо». Як на мене, складно в такий спосіб добитися певних зрушень», - додає Магда.

«Парламентарії вже 4,5 роки пропрацювали, і вони б хотіли мати хоча б усні запевнення, що не буде дострокових вибрів і що вони пройдуть за тією системою, яка буде прийнята ВР. Адже я не бачу підстав, чому, наприклад, депутати-мажоритарники мають йти назустріч Зеленському в умовах, коли їм загрожує десант на їхню так чи інакше підгодовану територію з боку, наприклад, «Слуги народу» - умовний Кошовий приїжджає як мажоритарний кандидат, і проти нього важко буде боротися, навіть якщо місцевий депутат вів роботу і активно працював. Це теж потрібно розуміти», - зазначає політолог.

На думку нашого співрозмовника, «логіка Володимира Зеленського спрямована на провокування конфлікту, і він хоче довести, що спроможний продавити результат і піти на дострокові парламентські вибори».

«Але я не думаю, що парламентарії в масі своїй є наївними і такими, що не розуміють цієї загрози. В нинішній політичній ситуації Зеленський нагадує людину, яка хоче взяти участь у боротьбі за світову шахову корону, але до того тільки грала в шашки у дворі, і це відповідно відображається на ставленні до нього пересічного парламентарія. Не якихось партійних босів, а саме пересічних парламентаріїв», - резюмує експерт.