Депутат розповів, яку «децентралізацію» влаштував Україні Порошенко
24.05.2019 09:57

У екс-президента Порошенка була одна ідея - централізуватися далі нікуди. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат Київради, голова фракції «Батьківщина» Володимир Бондаренко.

За словами нашого співрозмовника, децентралізація в Україні підмінена надзвичайною централізацією.

«Наша держава пережила чотири децентралізації, починаючи від Олександра ІІ, потім Столипін, потім Ленін, а потім Хрущов, а тепер Петро Порошенко. Корумпованість, яка була створена в тому числі завдяки діяльності президента Порошенка, привела до того, що ми ніякої децентралізації в кадрах не бачимо», - каже експерт.

«У мене ставлення до кадрової децентралізації поступово змінювалося відповідно до того, що відбувалося в державі. Можу вам сказати, що ми бачили з вами прихід і залучення до різних систем управління різних людей, в тому числі не найгірших, таких, як Саакашвілі. Були й прибалти. І потім вони чомусь всі зникли. Чому? Тому що у нашого колишнього президента була одна ідея - централізуватися далі нікуди, в кадровому плані всі люди були йому або напряму, або опосередковано підпорядковані, дякуючи тому, що система виконавчої влади і система законодавчої влади повністю була йому підконтрольна. Законодавча - в частині вірної йому фракції і іншої дуже дружньої фракції. І виконавча, яка сформована виключно під його контролем. Це на рівні держави», - пояснює Бондаренко.

«На рівні міста я декілька разів звертався до Кличка з приводу участі в конкурсах однієї людини. Я свідомо попросив одного талановитого управлінця подати документи на 5 різнопланових конкурси: кожного разу він посідав 1 місце, і конкурс потім скасовувася, бо планувався іншій, а цей проходив, або, коли йому ставили 2 місце, то просто проводили свою людину. Хиба таке можливо? У Києві кадрове питання вирішується не конкурсами, а деякими людьми по сферах, які ним підпорядковуються. Тому все це блеф», - додає аналітик.

В той же час, наголошує пан Бондаренко, останнім часом в Україні з'явилась можливість поміняти ситуацію.

«Звичайно ж, поки що нічого нового не зроблено. Антикорупційні структури, які були створені, нібито мали навести порядок, але навпаки, їх самих включили в цю корупцію. І зараз у нас є можливість виправити ситуацію, але тільки можливість», - резюмував наш співрозмовник.