Експерт: На ці вибори прийде бідне міське населення. І ось за кого проголосує
13.06.2019 08:22

В дострокових парламентських виборах зацікавлена більшість українських політиків. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

«Дострокові вибори в Україні відбудуться за будь-яких обставин, адже в них зацікавлена більшість політиків», - каже експерт, коментуючи заяву радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольги Коцюруби, яка повідомила, що дострокові парламентські вибори можуть не відбутися, якщо Конституційний Суд визнає неконституційними одразу 2 пункти указу президента Володимира Зеленського.

В той же час, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко радить президенту Володимиру Зеленському не скасовувати свій указ про розпуск парламенту, навіть якщо Конституційний Суд визнає його неконституційним.

«В цих виборах зацікавлена більшість політиків, тому що тут не обов'язкові електроні декларації. Тому насправді є інтерес в тому, щоб багатьом політикам вийти на вибори без електронних декларацій», - пояснює аналітик.

З іншого боку, продовжує наш співрозмовник, Конституційний суд, на відміну від адміністративних судів, приймає політико-правове рішення.

«Взагалі його місія - одягати в правову сорочку політичну волю політичних лідерів. Тому тут така ситуація дивна, що, швидше за все, КС дасть таке рішення, яке, по суті, дозволить самій Раді прийняти правила гри і оголосити вибори. Мені здається, що це найраціональніша була б ідея», - каже Цибулько.

На думку аналітика, подібна ситуація дозволить політсилам «отримати точку відштовхування для своє боротьби».

«Рішення Зеленського про розпуск ВР дуже сумнівне, ну і самі вибори влітку мають інший рівень легітимності через низьку явку, а вона може бути 30-35% в цей період, дуже багато політсил просто не визнають результати. Зрозуміло, що середній клас, який є виборцями «Європейської солідарності», в цей період буде відпочивати за кордоном чи вдома. У аграріїв теж самий сезон. Ну і бідне міське населення грає якраз основну роль в виборах, і не виключено, що воно обере Зеленського. На це і був розрахунок, щоб провести вибори тоді, коли середній клас фактично відключений від політичній активності», - резюмував експерт.