Новий ринок електроенергії: чи здійсниться мрія українців про низькі тарифи?
03.07.2019 08:10

Українці мають позбавлятися ілюзій про те, що впровадження нового ринку електроенергії сприятиме зниженню тарифів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», 1 липня 2019 року в Україні запущено новий ринок електроенергії, який функціонує за європейськими стандартами. На думку Михайла Гончара, якщо все відбуватиметься так, як передбачено законом, то це має призвести до формування конкурентного ринку постачання електроенергії.

«Так чи інакше, дату 1 липня 2019 року було передбачено ще 2 роки тому. Звісно, що якогось негайного ефекту чекати не потрібно: одні очікують різкого стрибка, інші - різкого зниження тарифів. Думаю, що ні того, ні іншого поки не відбудеться, і це добре, оскільки потрібен час для того, щоб спрацювали відповідні механізми», - зазначає аналітик.

За словами співрозмовника видання, українці мають позбавлятися ілюзій про те, що впровадження нового ринку електроенергії сприятиме зниженню тарифів.

«Тарифи деякий час зростатимуть, але, принаймні, зникає можливість безперервного підвищення тарифів, так, як це робилось ахметовськими структурами впродовж останніх років», - каже Гончар.

В той же час, зауважує аналітик, реалії сьогодення є такими, що будь-які правові норми ігноруються, закони не виконуються, або трактуються так, як вигідно сильнішим гравцям.

«Я не виключаю різних турбулентностей, які можна спостерігати на прикладі ринку газу. Але, тим не менше, загалом я розцінюю це як позитивний крок, тим більше, що в Україні є такий потужний гравець, який забезпечує електроенергією, по суті, українських споживачів на 56-58% - це Енергоатом. Він, власно кажучи, може стати основним гравцем-контрмонополістом ахметовським структурам, які протягом багатьох років зловживали своїм домінуючим положенням», - резюмував співрозмовник видання.