Хто в Україні наважується офіційно заявити, що він - безробітний
17.07.2019 12:06

Люди, які офіційно реєструються як безробітні, це ті, хто втратив надію самостійно знайти роботу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи інформацію Держстату про те, що кількість безробітних в Україні в червні 2019 року знизилося майже на 100 000 чоловік, в порівнянні з січнем цього ж року, наш співрозмовник зазначає наступне: «Треба дуже чітко розуміти, що мова йде про офіційні дані і тих безробітних, які зареєстровані. Звичайно, рівень безробіття набагато вищий, в тому числі зважаючи на різного сорту сезонний характер зайнятості. І інший момент — потрібно дуже акуратно дивитися, як ці показники змінюються у часі».

«Якщо ми подивимось на динаміку і зважимо на те, що це офіційна статистика, можна побачити два моменти. По-перше, офіційний рівень безробіття має тенденцію до зниження. Відповідним чином кількість вакансій легше може займатися тими працівниками, які хотіли б бути працевлаштованими. Це з одного боку. З іншого боку, у нас в Україні, по суті, використовуються дві методики. Перша - це офіційна реєстрація, а друга - так зване дослідження домогосподарств на предмет зайнятості, безробіття тощо, і ці дані також раз на квартал публікуються», - зазначає експерт, додаючи, що ці дані суттєво різняться.

«Офіційно, наскільки я пам'ятаю, у нас безробіття десь на рівні 2%, а згідно з даними опитування у нас рівень безробіття десь на рівні 9%. Тобто, різниця суттєва. Але що цікаво: якщо ви подивитесь динаміку офіційного безробіття і динаміку того рівня безробіття, яку ми отримуємо з опитувань, вони, скажімо, дуже близькі, подібні. Тобто в ті періоди, коли знижується офіційне безробіття, знижується і безробіття за результатами опитування, і навпаки. Тобто там дуже цікава кореляція», - каже наш співрозмовник.

За словами економіста, люди, які офіційно реєструються як безробітні, це ті, хто втратив надію самостійно знайти роботу.

«Таких людей приблизно 15-20% від всіх безробітних, і це приблизно співвідноситься з тими показниками, про які я сказав. Ті, які офіційно реєструються, вони можуть пройти певну перепідготовку, можуть отримати певну допомогу, але це лише незначна частка», - додає експерт.