Політолог: Україна проігнорувала інтереси діаспори в Польщі, і це дуже прикрий факт
02.09.2019 11:53

Україна і Польща мають розблокувати гуманітарну взаємодію і деполітизувати питання історичної пам'яті. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політичний експерт, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

На думку нашого співрозмовника, на сьогоднішній день ще зарано оцінювати, наскільки вдалою була поїздка президента України Володимира Зеленського до Польщі.

«По-перше, зустріч українського президента з Трампом не відбулася, але не з нашої вини. По-друге, ми можемо спостерігати очевидний прогрес в українсько-польських взаєминах, принаймні на словах і в намірах», - каже аналітик.

Співрозмовник видання звертає увагу на те, що спроби врегулювання «історичних розбіжностей» між Україною та Польщею активно здійснювались ще за часів Порошенка і з українського боку не припинялись.

«Якщо зараз вдасться розблокувати гуманітарну взаємодію і деполітизувати питання історичної пам'яті між Україною і Польщею без втрат для української сторони, без порушення наших національних інтересів, якщо могили українських героїв будуть в Польщі відновлені, то це перемога. Але поки що ми чуємо лише слова і заяви», - додає політолог.

Дуже прикрим експерт вважає той факт, що, незважаючи на прохання, зустрічі президента з українською діаспорою в Польщі так і не відбулося.

«Насправді це важливий сигнал і маркер. Сигнал не тільки для українців в Польщі, а власне для польської влади, що Українська держава може дозволити проігнорувати інтереси чисельної української громади в Польщі. Сьогодні українці в Польщі - це не просто національна меншина, це найбільш активний трудовий резерв. Це питання важливе як для Польщі, так і для України, тому, безумовно, така зустріч мала б відбутися», - зазначає Андрій Юсов.