Експерт: «Нафтогаз» свідомо доводить ситуацію до припинення транзиту російського газу
10.09.2019 10:08

“Нафтогаз” готується до припинення транзиту російського газу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Газ закачується у підземні сховища з конкретною метою: в основному для потреб населення на зимовий період і для потреб промисловості. Ми отримуємо газ на кордоні з РФ і відразу забираємо для своїх споживачів, і доки він доходить до західного кордону, вже 50 млн в трубі немає. Таким чином в зимовий період ми піднімаємо паливо з підземних сховищ, щоб компенсувати нестачу. Зараз ми додаємо той газ, який видобуваємо, в загальну систему магістрального газопроводу, і, в принципі, з ПГС додаткові обсяги піднімати не треба. Тобто зараз “Нафтогаз” готується до припинення транзиту російського газу», - пояснює аналітик.

На думку експерта, зараз доволі складно відповісти на питання, чи готова Україна до опалювального сезону.

«Це питання, на яке немає відповіді, тому що ніхто не знає, яка буде погода, чи буде мороз і наскільки він буде тривалим», - додає Корольчук.

За словами нашого співрозмовника, зараз “Нафтогаз України” свідомо доводить ситуацію до припинення транзиту російського газу.

«Якщо транзит закінчується з 1 січня 2020 року, то нормальна людина піде говорити з іншою людиною і вирішувати це питання, а у нас ситуація складається останні три роки, що “Нафтогаз України” якраз весь цей процес блокував. Вони самі готують нас до важкої зими, а «другою рукою» блокують весь цей процес і не вирішують проблему. Адже проблема буде не тільки для нас, але й для Європи. От вони і закачують газ в підземні сховища, щоб потім качати його на схід України і вирішувати проблему», - каже експерт.

За словами Корольчука, за нормальної ситуації Україні не потрібен такий обсяг газу у ПГС, який ми маємо на сьогоднішній день.

«Потреби населення ми закриваємо за рахунок власного видобутку газу, промисловість споживає мало. Тому я думаю, що, скоріш за все, якщо транзит російського газу припиниться, 20 млрд просто не вистачить, тому що тиск в системі труб, які йдуть по всій України, занизький, навіть при такому запасу газу в підземних сховищах. Його може вистачити на 2-3 тижні, щоб мінімізувати потреби промисловості», - додає аналітик.