Нормандський формат: чому необхідно залишити Німеччину, залучити США і остерігатися «формули Штайнмайєра»
12.09.2019 10:08

Нормандській формат без Німеччини буде неповноцінним. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політичний експерт, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

За словами нашого співрозмовника, Нормандській формат без Німеччини буде неповноцінним.

«Бажано не тільки залишити Німеччину, але й офіційно залучити до Нормандського формату США. Ще можна перезапустити формат за участю США. Хоча ключовим тут є, безумовно, не перелік прізвищ, а уникнення прямих перемовин президентів України і РФ, і тим більше прямих перемовин президента України з очільниками терористичних організацій ЛДНР», - каже політолог.

«Путін вже фактично пред'явив свої очікування від зустрічі, заявив, що він готовий до перемовин лише у випадку, якщо буде закріплена формула Штайнмайєра. Тобто спочатку вибори і закон про особливості місцевого самоврядування, а лише потім поступова передача контролю. А це означає фактично вимога з боку Путіна про узаконення терористів, повну амністію, узаконення їхніх судів, збройних формувань під назвою «народна міліція», - додає аналітик.

«Насправді зараз перед Україною стоїть серйозний виклик: якщо приймається формула Штайнмайєра, то, безумовно, це означає поступки державним суверенітетом, це відкат навіть від Мінських домовленостей, тому що це російська інтерпретація Мінських домовленостей», - резюмував Андрій Юсов.