Мирошниченко про вибори у Києві: Банкова страхується, створюючи нові важелі впливу на виконавчу владу
17.09.2019 13:59

Незрозуміло, навіщо обирати мера Києва в грудні, якщо за законом наступного року місцеві вибори відбуватимуться на всій території України. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український спортивний журналіст та політик, телеведучий, народний депутат України VII скликання (2012—2014) Ігор Мирошниченко.

За словами нашого співрозмовника, є великі сумніви у тому, що дострокові вибори мера Києва будуть проведені на законних підставах.

«Якщо ми подивимося на той законопроект, що було опубліковано вчора, то побачимо багато невідповідностей до законів і чинних статей Конституції. Але найголовніше, за цим законом урізаються права місцевих територіальних громад, і цілком очевидним є бажання Банкової й надалі контролювати все, незалежно від того, хто буде міським головою. А саме через призначення голів адміністрацій. І я вважаю, що це правильно в рамках адміністративно-територіальної форми, аби представники президента контролювали рішення органів місцевого самоврядування на відповідність їх законності і Конституції», - каже експерт.

В той же час, продовжує Мирошниченко, цілком очевидним є бажання влади впливати на всі процеси і блокувати будь-яке рішення органів місцевого самоврядування Київської міської ради та районних рад, якщо вони не будуть відповідати інтересам Банкової.

«Там дуже багато підстав і дуже розмиті терміни, коли представники президента, які очолюватимуть адміністрації, будуть блокувати рішення виконавчої влади, оскаржувати їх, накладати на них вето, і таким чином, будь-які рішення органів місцевого самоврядування, на мій погляд, в майбутньому без схвалення Банкової не будуть працювати, вони будуть блокуватися», - впевнений політик.

Експерт нагадує про те, що за законом місцеві вибори на всій території України відбуваються наступного року.

«Поки що незрозуміло, в який спосіб збираються і чи збираються вибори, які заплановані на 8 грудня, робити винятково у місті Києві. Бо якщо проведуть вибори в Києві, то наступні вибори в столиці, і міського голови в тому числі, будуть майже через рік. Чи є в цьому якийсь сенс? У мене велике питання», - констатує наш співрозмовник.

За словами Мирошниченка, виконавчу владу мають формувати депутати, яких обирають кияни. Але у виконавчої влади мають бути всі важелі впливу на ситуацію в місті.

«На жаль, судячи з опублікованого закону, бажання Банкової підстрахуватися є цілком очевидним. Тобто якщо монобільшості у “Слуги народу” в Раді не буде, то у них будуть важелі впливу на виконавчу владу у особі голів адміністрації», - додає політик.