Експерт: Реальних газових переговорів не було, і не факт, що вони почнуться в жовтні
20.09.2019 13:05

«Нафтогаз» вийшов з-під контролю держави, і «Газпром» зараз перебуває в кращій позиції. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментуючи заяву Мароша Шефчовича про те, що на тристоронніх консультаціях щодо газу ЄС-РФ-Україна в Брюсселі вдалося створити позитивну атмосферу між російським і українським міністрами економіки, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ви уявляєте, що сталося б, якби Шефчович сказав, що переговори провалилися і результату немає? Я думаю, що і на біржах ціни б змінилися, і його б заклювали. Не можна розцінювати його позитивний настрій як хороший результат переговорів. Це не були переговори, це були технічні консультації».

Експерт звертає увагу на те, що реальних газових переговорів не було, і не факт, що вони почнуться в жовтні.

«На даний момент тривають технічні консультації: російська сторона отримала документи від України, і Україна передала Єврокомісії документи, які стосуються так званого анбалдингу “Нафтогазу”. Проте варто зазначити, що анбалдингу й досі не відбулося, це ілюзія, обман і внутрішніх споживачів насамперед, і, в принципі, Єврокомісії, і вона це розуміє, але закриває очі на те, що “Нафтогаз” не виконав вимоги Третього енергопакету і не розділився, не створив окремого оператора ГТС», - зазначає Корольчук.

За словами аналітика, поки що неможливо однозначно сказати, чим завершаться переговори і коли вони дійсно почнуться.

«Насправді сьогодні обговорюють умови короткострокового контракту. Але, по суті, дії Коболева і “Нафтогазу” привели до того, що “Газпром” перебуває в кращій позиції через нерозділеність “Нафтогазу”. Тому незрозуміло, які умови будуть обговорювати сторони. Україна запропонувала “Газпрому” качати 60 млрд кубів обов'язково плюс 30 млрд, які можуть качати, а можуть і не качати. Якщо це не буде реалізовано на європейських умовах, то вряд чи ми побачимо підписання якогось договору. Треба розуміти, що сьогодні “Нафтогаз” - це компанія, яка вийшла з-під контролю держави. Там є спостережна рада, яка не контролюється державою і урядом. Там поміняли членів, але таким чином ще більше узалежнили її від зовнішніх партнерів України. Про що можна говорити в такому випадку?», - додає наш співрозмовник.