Україна перебуває у стані самоідентифікації кожного громадянина через призму інформаційної війни
10.10.2019 09:00

Зростання популярності української мови — це наслідок самоідентифікації. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

Наш співрозмовник зазначає наступне: «У нас зараз війна, і під час війни кожний себе запитує: а на чиєму я боці, хто я? Взагалі національна приналежність — це питання самоідентифікації. Якщо людина вирішує, що “я — українець”, тоді треба поводитись, як українець, а це, перш за все, говорити українською мовою. Бо коли на фронті, коли були контактні бої, питання мови інколи коштувало життя, починаючи з того, що полонених розстрілювали за те, що вони українською говорять, закінчуючи тим, що якщо ти поранений і покличеш на допомогу російською, то за тобою можуть прийти з тієї сторони».

Капранов додає, що ідеологія протистояння, ідеологія незалежності України найкраще формульована саме українською мовою.

«Відійшло на задній план “діти Галактики, гражданин мира” — все це барахло, яке використовувалось для русифікації, і саме мова вийшла на передній план як ознака самоідентифікації. Крім того, навіть кримські татари почали активно вживати і вивчати українську мову. Так що, перш за все, це війна», - зауважив письменник.

На думку нашого співрозмовника, друга причина — це те, що за час незалежності культурний шар власне української культури дуже потовщав, тобто стало багато повноцінних явищ українською мовою, де мова принципово важлива, як інструмент. І долучність до цих явищ теж підстьобує.

«Як раніше: “А чего у вас по-украиснки только на базаре разговаривают?” - зараз такого нема, тому що українська набула об'єму, глибини, унікальних і яскравих явищ. І це теж сприяє популярності української мови», - додає Капранов, - «Ну і третє — те, що держава прийняттям закону про мову і цією передвиборчою гонкою показала, що так чи інакше, але вибір зроблений на користь української мови як державної, і відповідно застосування її у всіх сферах життя. Державний статус мови підстьобує її популярність».

Письменник підкреслює, що це такі потужні три чинники, які дозволяють сподіватися, що популярність таки стане нам в пригоді в інформаційній війні з РФ.

«Інформаційна складова війни проходить через родини. Якщо на фронті був не кожен, то на інформаційному фронті був кожен, включаючи телебачення, читаючи інтернет, обираючи між ЗМІ, кожен робить свій вибір в інформаційній війні, і той, хто робить цей вибір українською мовою, на користь українських ресурсів, української інформації, це свідомій вибір інформаційного воїна, тобто то людина, яка не дає себе обманути і буде на українській стороні і у збройній війні також», - резюмує наш співрозмовник.