Петро Петриченко: Пенсіонери сьогодні не потрібні українській владі
16.10.2019 09:00

Під пенсійною реформою влада завуалювала свою неспроможність підняти державу з колін. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

На думку нашого співрозмовника, хтось платить в Податкову, хтось йде у Пенсійний фонд, воно продекларовано, але ще на законодавчому рівні так і не врегульовано.

«У нас ще з радянських часів таке відношення до пенсіонерів як до людей, які вже не потрібні суспільству, і ця психологія ще не зламана до цього часу. Тому що людина, яка працює, яка щось дає суспільству, то вона ще корисна, а коли вона вже на пенсію вийшла, то держава від неї нічого вже не очікує», - додає експерт.

Петриченко гадає, що тут проблема в тому що, з одного боку, держава каже виходить на пенсію, але не хоче оплачувати її, як положено, а з другого боку, люди передпенсійного віку фактично вже звільняються і не можуть конкурувати на робочих місцях.

«Нема державної політики заохочення людей до праці. І те, що підняли пенсійний вік, з одного боку, це тимчасове вирішення проблеми дефіциту Пенсійного фонду, а з другого боку, людей фактично привели до зубожіння, тому що ніхто не бере людину на роботу», - зауважує експерт.

«Йде скорочення, робочих місць немає, і люди просто у такому стані залишилися, і ця докупка-прикупка тих стажів — це все така політична гра, а людині нема куди звернутися.», - додає наш співрозмовник, - «До мене звернулася одна жінка, мала вийти у 55 років на пенсію, сказали, що ще 2 треба відпрацювати. По тому розрахунку, якій був, вона вже мала вийти, але їй кажуть, що так не можна, чекай до 60 років».

Петриченко підкреслює, що всі кажуть, про вдале проведення пенсійної реформи, а це фактично обман пенсіонерів, не визначено, що, як, куди.

«Люди до нас звертаються постійно, що вони не можуть вирішити проблему. Прийти у Пенсійний фонд на консультацію — це треба вистояти велику чергу. Вони кажуть: йдіть в онлайн — в онлайн програма не працює, а можливо, бабуся в 60 років навіть не знає, як працювати з цим комп'ютером. Створили такі умови, що люди просто у відчаї. Держава, яка не піклується про пенсіонерів, про малозахищених людей, вона фактично не має майбутнього, тому що людина у молодому віці працює і говорить, що вона живе одним днем, якщо доживу до пенсії, там нічого немає», - додає наш співрозмовник.

«Тому я навіть не знаю, що порадити, бо йти в Пенсійний чи в Податкову і туди платити — це все без толку, це не вирішить питання, як виходити на пенсію. Було чітко і ясно: людина приходить в 55-60 років, є чітка політика. А ось це половинчате рішення, якщо у тебе стажу не вистачає, — це все завуальовано і практично не працює на сьогодні», - резюмував експерт.