Чому українцям сьогодні треба забути про подвійне громадянство
17.10.2019 13:05

Держслужбовці, які мають подвійне громадянство, можуть діяти в інтересах іншої країни. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла директор Інституту практичної політики Богдана Бабич.

На думку нашої співрозмовниці, Україна нарешті має поставити крапку в питанні подвійного громадянства.

«У нас в Конституції зазначено, що громадянин України не може мати іншого громадянства. Але, на жаль, у нас не виписана процедура позбавлення громадянства. З одного боку, людина не може мати іншого громадянства, з іншого - і позбавити громадянства автоматично її не можна, тому дискусія навколо цього питання є актуальною, і вона має завершитися відповідними законопроектами», - зазначає експерт.

За словами Богдани Бабич, процедура отримання і позбавлення громадянства має бути максимально чіткою та прозорою.

«Наприклад, буде згода в суспільстві мати одне громадянство. Якщо людина отримає інше громадянство і захоче бути громадянином іншої країни, то вона має бути автоматично позбавлена українського громадянства. І в даному випадку я хочу звернути увагу на роздачу не лише паспортів Росією на окупованих територіях. Ми маємо схожу ситуацію і на заході, у випадку з Угорщиною. До того ж, держслужбовці, які мають подвійне громадянство, можуть діяти в інтересах не обов'язково України. Тому, звісно, це питання потрібно закрити», - констатує директор Інституту практичної політики.

«На мою думку, зараз, коли ми перебуваємо у стані війни, громадянство може бути одне, а посвідки на проживання, інші форми залучення людей на територію… Чому б ні?», - додає експерт.