Група «Лан» повинна повернути майно законним власникам - розкрито рейдерську схему
18.10.2019 10:00

Зміна влади та зміна кадрів у правоохоронних органах зробила можливим відновлення справедливості у справах, які раніше вважалися безнадійними, повідомляє Олег Бойко на сторінках видання Антикор.

Так, у жовтні цього року київські правоохоронці розслідували діяльність групи осіб на чолі з громадянином Михайлом Срібнюком (власник групи компаній «Лан»), яких звинуватили у тому, що упродовж 2003 року вони незаконно заволоділи акціями та майном великого господарського підприємства «Гермес», яке знаходилось в м. Києві по вул. Сімї Хохлових, 11/2 та мало розгалужену мережу складських приміщень та магазинів в м. Києві і області. Ринкова вартість викраденого майна на даний час перевищує десять мільйонів доларів США.

Кримінальне провадження відкрито за статтею 190 ч. 4 Кримінального кодексу України (шахрайство), за вчинення злочину передбачена кримінальна відповідальність до 12 років позбавлення волі.

Зловмисники діяли за класичною схемою: організатор орендував складське приміщення на території господарської бази, після чого його посібники здійснили агресивну скупку акцій підприємства, що були у вільному обігу. М.Срібнюк увійшов в довіру до керівника підприємства Володимира Телятника та інших акціонерів з числа трудового коллективу підприємства, яким належала контрольна частка акцій. Під приводом надання допомоги проти райдерства, зловмисники заволоділи акціями та переоформили підприємство на підконтрольних осіб. При цьому, під час фіктивного переформлення акцій М.Срібнюк написав власноручно розписку про те, що поверне їх В.Телятнику упродовж півроку. Саме ця розписка стала важливим доказом прав власності. Подальші дії підозрюваного М. Срібнюка свідчать про те, що розписка була лише інструментом вчинення злочину для того щоб отримати акції, бо вже на другий день після заволодіння акціями підконтрольне М. Срібнюку підприємство оголосило про ліквідацію, а через 20 днів переоформило акції на інших підконтрольних М.Срібнюку осіб.

Як стало відомо, на даний час все майно, що належало товариству «Гермес», переоформлено на підконтрольні М.Срібнюку підприємства, найбільшими з яких є товариство «Сан Парк» код ЄДРПОУ 36594349 (склади на вул. Сімї Хохлових, 11/2) та «Український логістичний сервіс» код ЄДРПОУ 35520674 (склади в с. Мила Київської області). Власниками цих підприємств є підконтрольні М.Срібнюку офшорні компанії з Кіпру «Олфактс оперейшн», «ЕС.АЙ.Сайло сервісез Лімітед», «Аленер капітал Лімітед». Скарги законних власників на жаль не були належним чином розглянуті в силу субєктивних причин, а можливо навіть впливу рейдерів на слідство.

Після передбачених законом процесуальних дій правоохоронних органів родина В.Телятника отримала шанс не лише на повернення свого майна, але і на отримання компенсації за втрачений прибуток від його використання в минулому. А рейдерам залишається лише співпрацювати зі слідством та виконувати законні вимоги потерпілих.