Чому ніхто з українських громадян не відчує росту ВВП навіть на 4%
22.10.2019 12:30

В умовах скорочення внутрішнього ринку повернути високі темпи росту економіки неможливо. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, прогноз росту ВВП на 2020 рік на 3,7 % - це фактично збереження щорічного росту ВВП з невеликими відхиленнями.

«Це означає, що ніяких суттєвих змін в нинішній ситуації не буде. В принципі, ми продовжуємо йти такими дуже повільними темпами відновлення економіки після обвалу в 2014 році. Відновлення росту у нас почалося з середини 2016 року, і темпи цього росту були приблизно 2,5-3% щороку, в принципі, такими темпами все й зберігається. Сьогодні рівень доходів українців найнижчий серед всіх європейських країн, тому ріст навіть на 4% ніхто з громадян чи українських підприємств не відчує. Нам потрібні темпи росту мінімум 6-7% на рік, причому кілька років поспіль. І тоді при стабільному курсі гривні, низьких темпах інфляції ми зможемо відчути, що дійсно економічна ситуація покращується», - зазначив економіст.

За словами Новака, в положеннях проекту бюджету декілька показників суперечать один одному.

«До того ж при цьому прогнозі росту 3,5-3,7% в проекті державного бюджету на 2020 рік уряд закладає курс гривні 28,2. Це означає відносно сьогоднішнього ринкового курсу девальвацію на 15%. Якщо гривня буде девальвувати на 15%, як планує уряд, тоді очікуються абсолютно нереальні темпи інфляції, які в тому ж проекті бюджету закладають на рівні 6%. Якщо буде девальвація гривні на 15%, то це знов в черговий раз підрізає реальні доходи українців, знов зменшує споживання, зменшує внутрішній ринок. А якщо звужується внутрішній ринок, то повернути високі темпи росту економіки просто неможливо», - резюмував аналітик.