$30 000 за голосування: чи допоможе детектор брехні розібратися зі «слугами народу»
23.10.2019 11:43

Дуже часто погляди депутатів щодо голосування за ті чи інші закони відрізняються від поглядів керівництва фракції. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи надану Павлом Розенко інформацію про те, що Офіс президента висунув підозру 11 народним депутатам України від партії «Слуга народу» в отриманні 30 тисяч доларів кожному за голосування проти одного з антикорупційних законопроектів, наш співрозмовник зазначає наступне: «Особисто я не знаю і не можу знати про те, чи брали вони ті гроші. А ось Розенку, напевно, видніше: я абсолютно впевнений в тому, що в часи, коли він був віце-прем'єром і міністром, таке практикувалося неодноразово».

За словами правозахисника, у разі, якщо подібне дійсно відбулося, має бути проведене кримінальне розслідування.

«Що ж стосується детектора брехні, то це така штука, яку проходять, по-перше, добровільно, а по-друге, його результати не можуть бути залучені до доказів в суді. Тому це, звичайно, такий піар-акт, і цілком можливо, це піар-акт керівництва партії і фракції «Слуги народу». Напевно там розуміють і бачать, що ті люди, яких зібрали у фракції, насправді дуже різні, і велика частина з них не хоче бути такими собі болванчиками, яким розказують, як і за що голосувати», - зазначає Володимир Чемерис.

Експерт звертає увагу на те, що дуже часто погляди депутатів щодо голосування за ті чи інші закони відрізняються від поглядів керівництва фракції.

«Наскільки я знаю, у фракції «Слуги народу» хіба що не бунт щодо так званого закону про продаж землі. Багато депутатів просто не хочуть голосувати за це, бо 70% українців проти продажу землі. Та й самі депутати «Слуги народу» розуміють, до яких наслідків може привести голосування за такий закон», - резюмував наш співрозмовник.