ЗМІ: До Офісу Генерального прокурора намагаються потрапити прокурори з сумнівною репутацією
25.10.2019 12:57

23 - 24 жовтня 2019 року прокурори Генеральної прокуратури України пройшли перший етап атестації – анонімне тестування на знання та вміння у застосуванні закону і відповідність здійснювати повноваження прокурора, повідомляє «Відкрита Україна» з посиланням на прес-службу Генеральної прокуратури України.

Так, за попередніми даними, з 1082 прокурорів ГПУ, які подали заяви про намір пройти атестацію для переведення в Офіс Генерального прокурора, успішно склали іспит 776 осіб.

Серед тих, хто успішно склав іспит, є кілька осіб з сумнівною репутацією, зазначають експерти. Наприклад, Рустам Сутко, фігурант багатьох журналістських розслідувань. Ще 2017-го року журналісти звернули увагу на невідповідність статків прокурора його заробіткам. У своїй декларації за 2018 рік Сутко вказав: 2 паркомісця та 2 квартири у столиці, 5 земельних ділянок, 3 авто, корпоративні права у 3 компаніях, та 11,1 мільйонів гривень готівки. При цьому зарплатня Сутка становила усього 290 тисяч гривень.

Вже цього року Рустам Сутко втрапив в новий скандал. Підприємці, які працюють на ринку видобутку та реалізації річкового піску, звинуватили прокурора в тиску та спробі переділу цього ринку. Як з’ясувалось, Рустам Сутко є рідним братом Суто Мамояна, новообраного народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя». Мамоян нібито організував тиск на підприємства, що працюють на ринку, з метою встановлення єдиної відпускної оптової ціни на річковий пісок – замість нинішніх 110 гривень за тонну до 170-ти гривень. Різниця в 60 гривень з тонни – це той заробіток, який незаконним шляхом отримують ділки. А Сутко усіляко «прикривав» оборудки брата.

«На початку вересня з’явилась інформація, що Рустам Сутко звільнився з відділу координації діяльності підрозділів Державного бюро розслідувань Генеральної прокуратури України. Тому дивно, яким чином він опинився у списку претендентів на посаду вже в новоствореному Офісі Генерального прокурора. Джерела в Генеральній прокуратурі повідомляють: протекцію Сутку дає Віктор Чумак, Головний військовий прокурор. Нібито, за свої послуги, Чумак отримає 200 тисяч доларів США. Сам Сутко упевнений у своєму призначенні до Офісу Генерального прокурора, і постійно цим хизується перед друзями та партнерами у бізнесі, повідомляють джерела», - резюмує «Відкрита Україна».