Петро Петриченко: Україна опиналася перед загрозою соціального вибуху
12.11.2019 12:02

Якщо влада продовжуватиме ігнорувати рівень життя українців, то це призведе до соціального вибуху. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

На думку нашого співрозмовника,зараз важко прогнозувати, як буде розвиватися соціальна складова і економічна, оскільки ми ще не бачимо остаточного прийняття бюджету України на наступний рік.

«Побачимо, які пріоритети будуть, які галузі будуть розвиватися. Але з огляду на те, що гуляє в суспільстві, те, що відбувається серед малого та середнього бізнесу, то це досить песимістичні очікування, оскільки малий і середній бізнес не отримують тих преференцій, які обіцялися для їх розвитку, оскільки все ж таки в прогресивних країнах, які більш-менш займаються економічним розвитком країни, то там пріоритетом і є малий і середній бізнес, оскільки він є більш мобільний, більш пристосований до різного роду коливань ринку, і таким чином зростає добробут людини», - додає експерт.

Петриченко підкреслює, що поки що немає позитивних бачень того, що це дійсно призведе до якогось покращення в суспільстві, але хотілося б звернути увагу ще й на той момент, що у нас сьогодні преса і телебачення більш звертають увагу на негативні моменти і продовжують створювати негативну тенденцію в суспільстві, тримати у остраху людей і т.і.

«Що таке 5-7%? Це нормальний процес, який проходили у всі часи. Було і таке, коли ріст був і до 12%, і це не викликало великого обурення у населення, оскільки тоді ЗМІ не приділяли тому увагу. З огляду на те, що сьогодні 5-7% є, то слід зауважити, що сьогодні цілий ряд законодавчих актів, які приймаються новою владою, направлені на те, що з початку 2020 року очікується все ж таки зростання ВВП. І за рахунок того, що інфляційні процеси будуть сповільнюватися, це не повинно дуже сильно відобразитися на життєдіяльності людей», - додає наш співрозмовник.

«Але якщо влада не буде приймати рішення про реальне підвищення пенсійного забезпечення, не буде піднімати соціальні стандарти, не буде збільшувати відповідальність уряду за соціальні процеси, то це не приведе до бажаних позитивних результатів», - резюмував Петро Петриченко.