Павловський: Українцям треба готуватися до колосального зростання цін
12.11.2019 17:03

За сезонним подорожчанням продуктів харчування прийде друга хвиля підвищення цін. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

Коментуючи заяву голови Української асоціації представників торгових мереж Олексія Дорошенко про зростання цін більш ніж на 7-7,3%, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, буде сезонне подорожчання на продукти харчування. По-друге, новий голова НКРЕКП — головної комісії по енергетиці, що визначає тарифи, сказав, що планується підвищення цін на електроенергію для населення на 20%. Це все разом призведе до підвищення інфляції».

«Дійсно продукти харчування підвержені таким сезонним коливанням цін на них, але далі новорічні свята будуть, коли люди масово закуповують продукти заздалегідь, що приводить до збільшення попиту, а відповідно, і до збільшення ціни. Це залежіть і від собівартості продукції», - додає експерт.

Як зауважує наш співрозмовник, разом з цим ми бачимо, що комунальні тарифи ніхто не збирається знижувати, навпаки, буде тенденція до ще більшого їхнього зростання.

«Сьогодні вже анонсовано збільшення цін на електроенергію. Так само в наступному році, скоріш за все, відбудеться підвищення ціни на газ, тому що уряд відмінив спеціальні зобов'язання Нафтогазу для теплової електроенергії щодо визначення ціни. І лібертарианцями в уряді анонсується, що для всіх повинна бути одна ціна, в тому числі на газ. Зараз ціна для промисловості 12300 грн, тобто в наступному році така ціна буде, скоріш за все, і для населення. Це теж призведе до підвищення. Зараз вона вісім з чимось за тисячу кубів, а буде в 1,5 рази вище. І це буде призводити до зростання цін на все інше, тому що навіть у хлібі ціна на 70% енергоресурсів, бо всі пекарні печі, як правило, працюють на газу. Тобто це призведе до подорожчання самого необхідного», - резюмував Андрій Павловський.