Відсутність ідеології в «СН» штовхає її керівництво на злочин
15.11.2019 14:13

Партійне керівництво “СН” йде шляхом тиску на депутатів заради утримування єдності позиції. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог Олеся Яхно.

Коментуючи заяву народного депутата від партії «Слуга народу» про тиск через неголосування, політолог зазначає наступне: «Тут є двостороння проблема, тому що ніхто ж не каже в “СН”, що виключають за неголосування. Але ж по факту ми бачимо, що після кожного голосування, де є різні позиції, відбуваються якісь процеси».

«Наприклад, перед цим ми спостерігали епопеєю з детектором брехні, яка відбулася теж після голосування, і насправді одна частина “СН” заявила, що інші заплатили, був факт корупції за неголосування. Зараз ми побачили цей випадок, коли депутатка “СН” заявляє, що у чоловіка почались різні процеси після того, як вона не проголосувала. В принципі, у це можна вірити або ні, тому що ніхто не виключає, що можуть бути реальні претензії, це факт», - додає наша співрозмовниця.

Експерт зазначає, що не таким чином проблема вирішується, тому що це наслідок, а не причина.

«По-перше, це нормально, коли можуть бути різні позиції, а по-друге, якщо ці позиції по системним питанням (а по системним якраз їх не може бути), але для цього потрібно, щоб була позиція самої партій. Бо якщо позиції партії як такої немає, загалом зрозумілої ідеологічної позиції, якоїсь платформи, то що тоді депутатів закликати голосувати чи не голосувати? Тому тут партійне керівництво “СН” йде шляхом тиску на депутатів з тим, щоб утримувати цю єдність позиції», - підкреслює політолог.

Олеся Яхно згадує колишні історії, коли на початку роботи ВР казали, що прийшов голова СБУ з папками на депутатів.

«Ми бачимо, що тиск здійснюється, якщо не голосують депутати. Навіть не через правоохоронні органи, а тиск просто навіть на рівні слів, звинувачень», - додає наша співрозмовниця.

«В цьому сенсі це дорога в нікуди, тому що таким чином не утримати фракцію і партію. Треба, щоб спочатку була партія взагалі, а партії “СН”, не як юридично зареєстрованої одиниці, а як сили, яка об'єднує своїми позиціями, немає. Останній з'їзд, якій відбувся, де обрали нового керівника і де ми почули, що партія відмовляється від либертарианства і вибудовує щось середнє між соціалізмом і лібералізмом, це обстебали, але такий діапазон якраз і показав, що немає ніякої ідеології, немає партії у тому сенсі, що це повинна бути якась об'єднувача платформа. А раз так, то індивідуальні або групові інтереси домінуватимуть, незалежно від того, чи це щира позиція, ніякими перевірками чи тиском цього не виправити», - резюмувала Яхно.