Занурення в трясовину продовжується: чим економіка України стурбувала експерта
12.12.2019 14:30

Українцям показують лише оптимістичні фантазії, а не реальні справи в економіці. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

На думку нашого співрозмовника, не об’єктивно підводити економічні підсумки за поточний рік, тому що він ще не закінчився, а у нас традиційно дуже багато процесів відбувається на кінець року. Це і по сплаті податків, по освоєнню коштів у бюджеті. Як правило, це все підганяється під кінець року.

«Але попередньо з того, що ми зараз бачимо, то ситуація ж є такою, що 2019 рік, безумовно, не можна занести до такого поняття з точки зору економіки як проривний рік, тому що нормальний ріст ВВП України залишився приблизно на минулорічному рівні — це біля 3%», - додає економіст.

Андрій Новак акцентує увагу на тому, що стан державного бюджету за підсумками 11 місяців є таким, що він не виконується по плану надходжень вже на 6%.

«Прямих іноземних інвестицій у 2019 році буде приблизно на тому ж рівні, що і в минулому, — це біля 2 млрд доларів. Тобто можна сказати, що 2019 рік з точки зору економіки практично повторює минулий 2018 рік», - додає наш співрозмовник.

За словами політолога, ті зміни в економічній площині, які відбулися після політичної зміни президента, ВР і уряду, поки що, безумовно, на 2019 році вони не дали і не могли дати результатів, а на майбутнє ті зміни законодавства в сфері економіки, які прийняла ВР, поки що, очевидно, не дадуть якихось проривних економічних результатів і в наступному році.

«Звичайно, можна говорити, що зрушилось з мертвої точки питання запровадження землі, нібито має зрушити з мертвої точки питання так званої великої приватизації, але поки що це такі оптимістичні фантазії, а не реалії, які вже відбулися», - резюмував український економіст Андрій Новак.