«Серйозні інвестори швидко не заходять»: експерт розповів, на що може розраховувати Україна після Давосу
23.01.2020 13:29

Процес залучення інвестицій довгостроковий, і розраховувати на те, що сьогодні-завтра в Україні почнуть будувати новий завод, не варто. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, чекати на те, що одразу є після зустрічі Володимира Зеленського з інвесторами у Давосі «сьогодні-завтра в Україні почнуть будувати завод», було б не дуже правильно.

«Процес залучення інвестицій довгостроковий, тобто, як правило, не зразу буває результат. Інвестори мають приїхати, подивитися... Як правило, швидко заходять дуже спекулятивні інвестиції: вони швиденько заходять, швиденько виходять, а серйозних інвесторів треба переконувати у тому, що це вигідно. Але на загал установка на залучення інвестиції дуже правильна. Ті держави, які досягли результатів протягом останніх років, вони цим займались. По світу багато вільних грошей», - зазначає аналітик.

За словами Палія, подібне робили всі президенти, і Порошенко в тому числі.

«Зараз ми бачимо, що примусова політика провалена, залучення інвесторів йде лише на словах. Ми бачили, що в травні ще плюс невеличкий в промисловості, а з червня весь час наростаючий мінус. Остання статистика — мінус 8,7% по відношенню до грудня попереднього року. Це доволі серйозне падіння, якого не було з часів початку російської агресії. Самими словами промисловість важко піднімається. Вона має реагувати на різноманітні рішення, на правильну промислову політику, а зараз ми бачимо, що тут є просідання. Плюс валютний курс зараз для імпортерів не дуже корисний, витрати у них збільшились», - додає Олександр Палій.