Сюмар про «ініціативу Бородянського»: Такого «беспрєдєла» не існувало навіть за часів Кучми
31.01.2020 11:43

Нинішня влада намагається створити в Україні Північну Корею. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіла депутат партії «Європейська солідарність» Вікторія Сюмар.

На думку нашої співрозмовниці, резонансна ініціатива Володимира Бородянського є «антиконституційним абсурдом» і змінює філософію української Конституції у підході до законодавства України про інформацію.

«Ключове завдання цього закону - закрити телеграм-канали, зупинити роботу Youtube, а не тільки Netflix, про який почали говорити. Ну, не захоче заходити сюди Facebook - і що? Ми почнемо закривати Facebook? Ну куди ми скочуємося? Це несерйозно», - зазначає експерт.

«Як можна карати виправними роботами, кримінальною відповідальністю за слово, визначати дефініцію на рівні неповна або перекручена інформація? Що, в сучасному світі повна інформація буває? Журналіст має знімати інформацію, блокування любої інформації поза рішенням суду, а тільки на вимогу так званого урядового уповноваженого або верховного цензора, скажімо так. Тому всі ці норми, вся ця філософія, як на мене, це спроба створити в Україні Північну Корею», - додає депутат.

За словами Сюмар, «такого беспрєдєла» не існувало навіть за часів Кучми.

«Я вже багато років працюю в журналістиці. Я пам'ятаю часи Леоніда Кучми, коли Медведчук намагався закрутити гайки, коли інтернет набув поширення, коли телеканали і радіо, друковані ЗМІ можна було взяти під контроль. Тоді “Київські відомості” закривала санепідемслужба взагалі, через суди закривали інші газети, коли по 100 тис. доларів суди штрафи впроваджували. Але такого беспрєдєла і таких норм тоді не існувало і ніхто не доходив до цього», - каже співрозмовниця видання.

В той же час, за словами експерта, для того, щоб законопроект був прийнятий, кожне міністерство має дати погодження щодо реєстрації такого законопроекту від імені Уряду.

«Я сподіваюсь, що ніхто з депутатів не візьме на себе його реєстрацію. Далі він потрапить в парламент і в комітет - комітет має прийняти рішення. Далі третій ешелон боротьби - це вже безпосередньо парламентська зала. Я думаю, що всі категорично будуть проти. І, відверто кажучи, навіть частина “Слуг народу” не розуміє, навіщо втягуватися в таку дискусію», - каже пані Вікторія.

В той же час, наша співрозмовниці сумнівається у тому, що ця ідея виникла саме у Володимира Бородянського.

«Я впевнена, що це умова його перебування на посаді міністра, поставлена з Офісу президента. Речі треба називати своїми іменами. Бородянський є телеменеджером. Наскільки я знала його погляди, це були достатньо ліберальні погляди. Він приходив до мене на комітет не раз і висловлював вкрай ліберальні погляди. Його не влаштовували будь-які формулювання, що становили будь-які обмеження. І мені дуже шкода, що він зараз відійшов від своїх принципів і так погодився зігнутися перед верховною політичною лінією», - резюмувала депутат.