Жданов: Особисто я проти поїздок українських спортсменів на змагання до РФ
17.02.2020 11:10

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України - From-UA висловив екс-міністр молоді та спорту України Ігор Жданов.

Жданов розповів, що під час його перебування на посаді міністра молоді і спорту був наказ, за яким поїздки спортсменів до РФ не фінансували, але зазначає, що і повністю забороняти участь у таких змаганнях є недоцільним.

«Наскільки я розумію, цей наказ не скасований до сіх пір. Міністр не може заборонити їздити спортсменам за кордон, в тому числі і в РФ, але враховуючи те, що тоді було прийнято відповідне законодавство Верховною Радою, в тому числі щодо визнання Росії державою-агресором, я прийняв таке рішення: підписав наказ, що українські платники податків не будуть фінансувати поїздки наших спортсменів до РФ. Водночас зрозуміло, що заборонити це повністю неможливо. Там проводяться досить серйозні турніри, які дають серйозні бали нашим спортсменам щодо можливості виступити на Олімпійських іграх, Чемпіонатах світу і т.п», - пояснив свою позицію колишній міністр.

Екс-політик наголосив, що у той час, як ВАДА закликала всі країни відмовитися від проведення будь-яких міжнародних турнірів в Росії, є такі, що мають важливе значення для спортсменів.

«Хочу наголосити, що оскільки ВАДА (Всесвітнє антидопінгове агентство - прим.ред.) визнала статус Росії як держави, яка постійно порушує кодекс ВАДА, то вона закликала всі країни відмовитися від проведення будь-яких міжнародних турнірів в Росії. А ті, які вже заплановані, вона запропонувала їх скасувати і перенести до інших країн. Тому я думаю, що в майбутньому таких колізій виникати не буде. Що стосується поїздки нашої Збірної з художної гімнастики, я теж скептично ставлюся до цієї поїздки, бо я знаю, що цей турнір, можливо, дійсно має якесь важливе значення, але я знаю, що наші гімнастки могли б від нього відмовитися без будь-яких серйозних втрат», - зазначив Жданов.

На самкінець екс-міністр молоді та спорту України акцентував на тому, що подібні поїздки на змагання у його роботі вже були і що нічого катастрофічного через це не сталось.

«У нас були такі випадки. Коли я був міністром, їздили збірні по боксу, по боротьбі. Чемпіонат Європи був по боротьбі, поїхав не першій склад, бо пропуск цих змагань дійсно вдарив би серйозно по нашій збірній. Тобто в кожному випадку треба розбиратися індивідуально. Але я особисто проти таких поїздок, тому я й видав такій наказ в рамках своїх повноважень», - резюмував Ігор Жданов.