На Донбасі загострення. Зеленський скликає РНБО, а Європа висловлює занепокоєння
18.02.2020 11:24

Наступ військ РФ у районі Золотого

Сьогоднішній ранок почався з того, що в районі Новотошківського розпочався наступ російських військ з використанням крупнокаліберної артилерії, 120-ти міліметрових мінометів.

За інформацією штабу, терористи атакували позиції підрозділів Об'єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Орехово, Кримське, Хутір Вольний.

Президент України Володимир Зеленський на ранок скликав засідання РНБО

Володимир Зеленський зробив заяву, що на сьогоднішньому засіданні Ради національної безпеки (РНБО) будуть ухваленні рішення про подальші кроки України в зв'язку з ранковою атакою бойовиків на позиції Об'єднаних сил на Донбасі.

Президент нагадав, що сьогоднішні дії бойовиків були влаштовані в п'яту річницю трагедії під Дебальцеве.

"Це не просто цинічна провокація, метою якої є натиснути на Дебальцевську рану, яка ніколи не заживе повністю. Це - спроба зірвати мирний процес на Донбасі, який почав просуватися хоч і невеликими, але нестримними кроками", - підкреслив Зеленський.

Литва стурбована військовою ескалацією в районі Золотого

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус висловив стурбованість у зв'язку з атакою бойовиків на позиції Збройних сил України поблизу лінії розмежування на Донбасі.

"Глибоко стурбований новою військовою ескалацією і наступальними спробами підтримуваних Росією сил в районі Золотого сьогодні вранці. Мінська реалізація неможлива без припинення вогню", - йдеться в повідомленні.

Подробиці з місця подій

На даний момент відомо, що російські найманці відкрили артилерійський та мінометний вогонь по позиціям українських військових у районі Новотошківське-Кримське-Оріхове.

На думку самих бійців, це спроби противника «скувати» їхні тактичні резерви на цій ділянці. Зазначається, що перед тим, як нанести удар, супротивник застосував попередньо придушення вогневої системи оборони, яке ЗСУ називає артпідготовкою.