Синютка: Курс України на єднання з Європою і з НАТО - це найбільша перемога Революції Гідності
21.02.2020 12:10

Український політик, державний діяч, історик та економіст Олег Синютка переконаний, що основним стимулом протестів, які відбувалися у 2014 році була саме відмова Януковича від курсу на євроінтеграції.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Синютка нагадує, що молоді люди вийшли на Майдан, тому що тодішня влада хотіла розвернути Україну від європейського вибору в сторону «російського ярма, в сторону участі України в створенні нової імперії».

«Найголовніше завдання, яке тоді стояло перед людьми, — це відстоювати європейський курс, європейський вибір України. І те, що сьогодні в Конституції України записано чітко чорним по білому курс України на єднання з Європою і з НАТО, я вважаю, що це найбільша перемога Революції Гідності, бо ми повинні повернутися у європейську сім'ю народів. За це стояли люди на Майдані, і це було основним стимулом протестів, які відбувалися у 2014 році», - зазначає політик.

Він наголошує, що європейський курс України є ключовою проблемою для Росії, тому що Росія не бачить себе імперією без України.

«Росія сьогодні своєю збройною агресією на Донбасі, анексією Криму хоче повернути Україну в лоно імперії. Їм не потрібна частина України, їм потрібна вся Україна, і тому їхня п'ята колона всередині країни так багато робить, що знехтувати наш європейський курс», - пояснює Синютка.

Державний діяч також обурюється тому, що останнім часом у просторі ЗМІ активно розповсюджується інформація про те, що до списку «Небесної сотні» потрапили не лише ті, хто загинув під час Революції гідності.

«Мені навіть не хочеться коментувати всяку гидоту, тому що мені видається, що ті люди, які розповсюджують такі чутки, вони просто хочуть знівелювати цей великий людський здвиг, якій був у 2014 році, якій Україну повернув в лоно демократичної держави. Я би просто хотів, щоб ці люди прийшли і подивилися в очі родинам “Небесної сотні”, в очі матерям. Я знаю всі 20 родин з Львівщини. Це прості звичайні люди, але кожна з них настільки патріотична і віддана української ідеї родина, що мені здається, що така гидота, яку розповсюджує російська пропаганда, це не просто фейк, це є образа честі і гідності не тільки родин, а й будь-якого українця», - наголосив політик.

Інформацію про фейковість списку «Небесної сотні» Синютка пояснює тим, що у ДБР, яке розслідує розстріли на Майдані, працюють люди, які були адвокатами Януковича.

«Я переконаний, що ті люди будуть плодити фейк і примножувати різноманітні заходи для того, щоб дискредитувати Революцію Гідності і дискредитувати цих людей. Я особисто знаю всі родини “Небесної сотні”, які загинули, з Львівщини. Це найбільша кількість серед всіх родин в Україні, це є надзвичайно поважні родини. І ми не маємо жодною дією,жодним вчинком, жодним словом сумніватися у подвигу тих людей», - резюмував політик.