Амосова: Щоб отримати якесь фінансування, медики будуть штучно накручувати повторні госпіталізації і “мертві душі”
26.02.2020 14:56

Екс-ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, кардіолог, доктор медичних наук Катерина Амосова вважає, що через непродуману медичну реформу медичним працівникам доводиться виживати.

Про це вона розповіла в ексклюзивному інтерв'ю інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Говорячи про так звану «гарантовану меддопомогу», доктор медичних наук зазначає, що насправді ціноутворення цих тарифів відбувається, як у приватній медицині. Тобто, гроші, які були в бюджеті, приблизно розділили на кількість пролікованих хворих за статистикою минулого року і таким чином визначили скільки аналізів треба зробити на простий кейс і який обсяг обстеження. Однак такий метод ставить медиків у безвихідь.

«У мене, як лікаря і наукового керівника центру кардіології Олександрівської лікарні, є дуже багато питань. Якщо вписуватися в цю суму, то неможливо виконати міжнародний протокол. Будуть штучно накручувати повторні госпіталізації і “мертві душі” для того, щоб отримати якесь фінансування. Відповідно, будуть перевірки від національної служби здоров'я і будуть хапати за руку», - пояснює Амосова.

Однак кардіолог зазначає, що не все так погано і відзначає позитив у комп’ютеризації системи медицини. Але і тут, держава не подбала про лікарів.

«Але якщо в США і інших країнах, коли переходили 10 років на цю систему охорони здоров'я, були тренінги для лікарів, як користуватися цією системою, яку централізовано робили, то у нас лікарі старшого віку вимушені самотужки вчитися або наймати помічника що найменше на два-три місяці. Тобто нікого ось цей момент не цікавить, це особиста справа лікарів, якщо хочеш працювати», - наголошує екс-ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Амосова також не розуміє нелогічної поведінки нинішньої влади у питанні страхової медицини.

«Я не ідеалізую, це не спасіння, але, тим не менш, я просто хочу сказати, що тепер, коли вже пройшли ці вибори, нам кажуть, що вона відтерміновується на два роки. А що, влітку не можна було зрозуміти її нереалістичність? На папері це виглядає так, що всі інфекційні відділення, за більшістю випадків, входять в склад багатопрофільної лікарні, і ця лікарня є комунальним неприбутковим підприємством і отримує фінансування за пролікований випадок. Ви розумієте, що при інфекційних захворюваннях треба тримати зайве ліжко, оскільки не можна в один бокс покласти грип і вірусний гепатит А», - розповідає доктор медичних наук.

І все ж доктор медичних наук Катерина Амосова має невелику надію, що після викликів, пов’язаних з коронавірусною інфекцією, «налякана влада зможе винести уроки і забезпечить централізацію і відновлення інфекційної і протиепідемічної служби в країні».