Економіст пояснив, чому зростання цін на продукти важко спинити
26.03.2020 07:00

Держава може здійснювати прямі вказівки на ціну лише у державному секторі, а в приватному секторі працює ринковий закон. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи зростання ціни на продукти, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ми знаходимось вже з початку незалежності України в нових ринково-економічних умовах. І вже немає такого поняття, щоб держава встановлювала ціну на будь-що».

«Ціна формується на ринку в залежності від попиту і пропозиції на будь-який товар чи послуги. Якщо покупці на даний період часу виявляють підвищений попит на той чи інший товар, готові його купувати за будь-яку ціну з будь-яких причин, ми бачимо зараз ажіотаж на те, щоб закупитись на тижні, на місяці, — от на цей підвищений попит, звичайно, реагують торговці, а потім і виробники. І раз ви готові за значно більшу суму купляти той чи інший товар, то торговці, а потім і виробники піднімають ціну на нього. Якщо попит буде високим, то ціна не буде зменшуватися, а навпаки, ще більше збільшуватися, аж до того часу, поки попит на товар не впаде, тоді і ціна впаде», - розтлумачив економіст.

Щодо морального аспекту в такій ситуації, в яку зараз потрапила Україна, то на думку нашого співрозмовника це залежить від торговця і виробника, як реагувати на цю ситуацію.

«Держава може контролювати ціни тільки на державних підприємствах. Якщо йде рознарядка по лінії державних підприємств, що ціну на такий-то товар зберігаємо таку-то, це єдина сфера, де держава може здійснювати прямі вказівки на ціну, це державний сектор. А в приватному секторі працює ринковий закон, закон конкуренції, попиту і пропозиції», - резюмував громадський діяч Андрій Новак.