Ми були свідками владної імпотенції – політолог про повернення заробітчан
30.03.2020 11:07

Політолог Віталій Бала упевнений, що те, яким чином люди повертались до України з-за кордону та те, яким чином влада це організувала, свідчить про її повну некомпетентність.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA

Коментуючи повернення українців додому з-за кордону політолог запевнив, що люди цілком правильно зрозуміли посил влади про те, що кордон закриють і в’їхати з них більше ніхто не зможе, адже інформація про те, що це буде можливо здійснити власним транспортом не надто розповсюджувалась.

«Я не думаю, що треба говорити, що люди неправильно зрозуміли. Якщо немає чіткої зрозумілої політики по відношенню прибуття, а це, на мою думку, дуже давно, і ця кризова ситуація з пандемією коронавірусу просто за нинішньою чинною влади продемонструвала, що діюча влада абсолютно не готова до кризових явищ, а тим більш, якщо говорити про заробітчан, якби була чітка політика, то ніяких би проблем не було. Всі прекрасно розуміють, що паніка виникає тільки тоді, коли: а) відсутня інформація, б) інформація така, яка сприяє появленню паніки, тобто інформація або забороняє, або щось там обмежує, а не заохочує. В цій ситуації саме це, на мою думку, і було головною причиною», - говорить Бала.

Говорячи про приїзд наших громадян до України він акцентує на тому, що саме через некомпетентність влади трапилась конфліктна ситуація в Санжарах.

«Перше — безумовно, всі розуміли, що в тій чи іншій мірі на Паску значна частина заробітчан, як правило, приїжджає. В цьому контексті не спрацювала і місцева влада. Ну і саме головне із цієї ситуації — ми пам'ятаємо неприємний розвиток подій у Санжарах чи в Тернопільській області, коли був 2 тижні карантин, а вже більш 100 тис. людей повернулися в Україну без жодного карантину. Це також є наслідком некомпетентності громадян», - наголошує Бала.

Політолог також говорить про те, що саме влада стала причиною паніки і хаосу на корданах.

«Якщо ми говоримо про заробітчан в Італії, то те, що почалося в певний період часу відбуватися в Італії, це їх налякало, і це треба було розуміти, що буде потік, і треба було його організувати в такій спосіб, щоб зменшити як незручності для заробітчан, так і можливість розповсюдження коронавірусу. На жаль, ні перше, ні друге не було зроблено. Ми були свідками владної імпотенції, яка і породила цю паніку і хаос, які й була на кордоні. Хоча, безумовно, частина відбувалася достатньо цивілізовано, це треба віддати належне, це певні позитивні дії влади, в першу чергу МЗС, але це точкові невеликі групи людей, які повернулися, а в загальному, безумовно, це було дуже сумно і неприємно спостерігати. Ці кадри побачила, як мінімум, вся Європа», - резюмує Бала.