Новак: Повернення українців з-за кордону – це позитив для економіки
30.03.2020 13:16

Економіст Андрій Новак вважає, що сьогоднішній притік українців в Україну громадян, які працювали за кордоном стануть хорошим фактором для покращення економічної ситуації.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Новак зазначає, що обмеження та закриття кордонів дійсно стали великою проблемою яка, тим не менше, має і позитивні сторони.

«Досить масове повернення українців з-за кордону через запровадження обмежень практично всіма країнами і закриття кордонів, в тому числі Україною, воно є проблемою, але, з іншої точки зору, якщо говорити про глобальний вплив на українську економіку, я б, скоріше, сказав, що це є більш плюс, аніж мінус», - каже економіст.

Експерт пояснює, що повернення українців покращить життя роботодавцям, а також дасть нові вливання валютні в економіку.

«По-перше, вони повернулися і будуть витрачати в Україні зароблені за кордоном кошті, тобто це додаткові грошові вливання в українську економіку, причому валютні. І таким чином це навіть буде сприяти покращенню валютного балансу в країні. По-друге, вони так чи інакше будуть намагатися знайти якусь роботу в міру можливостей за межами тих обмежень, які є зараз, а це, звичайно, трохи покращить ситуацію для роботодавців, які зараз відчувають серйозний дефіцит робочої сили якраз через масовий відтік трудової міграції з України. Отже часткове повернення цієї трудової міграції для української економіки більше позитив, ніж негатив», - пояснив Новак.