Магда: Україна входить в парламентську і урядову кризу
30.03.2020 14:30

Політолог і директор Інституту світової політики Євгеній Магда переконаний, що сьогоднішні дії влади свідчать про те, що президент втрачає вплив на свою моно більшість.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політолог зауважує, що після того, як у п’ятницю минулого тижня відбулась зустріч фракції “Слуга народу”, президент заявив, що 30 березня буде засідання парламенту. Тобто не зібратись сьогодні члени фракції просто не могли. Питання у результативності такого засідання в період карантину.

«Нинішній порядок денний і те, що не зібрався комітет з фінансової і банківської діяльності, де, як і у всіх інших парламентських комітетах, є більшість фракції “Слуга народу”, свідчить про те, що Зеленський втрачає вплив на власну фракцію і, відповідно, на ситуацію в парламенті. Оскільки ця фракція є фракцією більшості і сама по собі більшість, то можна говорити, що ми входимо в парламентську кризу. На цьому тижні, виходячи з того, що в порядку денному є питання про відставку міністра фінансів і міністра охорони здоров'я, можна сказати, що ми входимо і в кризу урядову», - пояснює Магда.

Директор Інституту світової політики зазначає, що окрім недоукомплектованості уряду є велика проблема з некомпетентністю наявних кадрів, не здатних приймати дійсно важливих та ефективних рішень в умовах пандемії та карантину.

«Були у нас випадки в 90-х роках, коли, здається Валентин Симоненко був квітень виконуючим обов'язки прем'єра, і про це навіть не всі пам'ятають, але те, що затверджені парламентською більшістю міністр фінансів і міністр охорони здоров'я працюють майже 4 тижні, це, на мою думку, рекорд. Коли це відбувається в умовах пандемії і коронавірусу, то це свідчить, на жаль, про помітну втрату керованості виконавчої влади. Тут треба врахувати той факт, що власне уряд не є повністю скомплектований, і сьогодні мають голосувати за Ольгу Богуславець, міністра енергетики. Не призначили ще повноцінного міністра освіти та науки, ще якась вакансія була на сьогоднішній день. Але справа не в тому. Справа в тому, що я не виключаю, що ініціативи уряду з приводу допомоги в питанні подолання коронавірусу можуть допомогти низці підприємців, представникам малого і середнього бізнесу. Але медійно це все абсолютно не розгорнуто, тобто немає у представника малого чи середнього бізнесу, якій вже фактично 2,5 тижні перебуває на карантині, розуміння, що він, умовно, отримає суму Х, яку він може витратити на заробітну плату своїм співробітникам, певну суму на розвиток», - упевнений Магда.

Резюмуючи він зауважує, що така ситуація виглядає дивною з огляду на те, що президентська кампанія Зеленського була «комунікаційно наступальною і дуже активною, а зараз ми не бачимо цих меседжів». Тобто це викликає серйозну недовіру до влади. І, переконаний політолог, ця недовіра буде лише зростати.