Даниленко: Повернення українців є потенційною небезпекою
31.03.2020 14:00

Доктор політичних наук і модератор аналітичної групи Geostrategy.ua Сергій Даниленко впевнений, що з точки зору епідеміології повернення українців з-за кордону - це злочин.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи повернення українців з-за кордону та ситуацію із захворюваністю в Україні на коронавірус, політичний експерт зазначив, що це питання вже лежить у площині виживання нації.

«З погляду епідеміолога це злочин. З погляду людини, для яких Україна спільна батьківщина, це виглядає гуманним, і це не можливо заборонити. Як не можна людину примусово позбавити громадянства, так не можна людині заборонити повертатися до себе в країну. І в тій суперечності і полягає особливість загрози, яка не визначає ні бідного, ні багатого, ні раба і ні елліна. І на цьому фоні це неминучість, яка, власне кажучи, єдине, що могло зробити керівництво країни, — це вжити тих заходів заздалегідь. І на цьому тлі меркне та проблема, яку ми пережили в зв'язку з Санжарами. Тому це питання не може бути вирішено тільки в один спосіб. Це питання позаполітичне, це питання виживання біологічного виду, бо коронавірус — це та проблема, яка не зовсім лежить у політичній площині», - пояснив Даниленко.

Також він додав, що необхідно враховувати, що є ще й елемент інформаційної взаємодії в межах всієї планети.

«Обіг інформації обіграв в цьому процесі також особливу роль. Власне кажучи, та ситуація, яка склалася, дії, які вживає український уряд, він нічим особливо не відрізняється від того, що намагаються зробити інші держави, бо більшість і великих держав, і менших держав, їхні уряди я маю на увазі, припустилися помилок, які хтось виправить успішніше, а хтось внаслідок своєї політичної слабкості, конституційності, економічної, соціальної слабкості переживе багато складніше. Ніхто на себе не може взяти сміливість політичну і людську і заявити: залишайтеся в чужих країнах, виживайте, як можете», - зазначає доктор політичних наук.

Резюмуючи він наголосив, що насправді це рішення індивідуально кожного, хто зараз перебуває зараз за межами України, адже насправді невідомо точного відсотка тих громадян України, які повертаються з-за кордону.

«Частина з них — це звичайні туристи, які виїхали тимчасово. Але інша частина — це ти, які там мали роботу, доволі сезонну, яка найбільше постраждала від коронавірусу. Але ті, хто працював легально, хто працював у таких сферах, які зараз, навпаки, актуалізувалися, це сектор охорони здоров'я, послуг людям похилого віку, ті залишилася на своїх місцях. Тому я думаю, що ми поки що не знаємо реальних цифр повернення, але те, що це повернення є потенційною небезпекою до посилення захворювання, соціальної напруги і паніки — так, ми, безсумнівно, маємо враховувати. Ну і власне це питання індивідуальної відповідальності за те, що ти робиш і які соціальні наслідки це може мати», - підсумував Даниленко.