15.01.2005 15:06
Кандидат в Президенты Украины Виктор Янукович прокомментировал первые итоги социально-экономического развития Украины в 2004 году, когда он возглавлял правительство, передает ForUm .

«Перші підсумки функціонування економіки України за минулий рік дають підстави для оптимістичних прогнозів. Цифри ясно показують, що уряд, який я очолював, заклав міцні фундаменти інтенсивного і поступального розвитку економічних процесів у державі на наступний рік. Навіть дуже критично налаштовані експерти Європейського Союзу, не могли не відзначити, що випереджувальні темпи економічного зростання в Україні досягли рівня, який набагато перевищує не лише рівень економічного зростання країн Центральної та Східної Європи , а й будь-якої країни Європейського Союзу.

Так, приріст внутрішнього валового продукту - показник, який є інтегральним при визначенні зростання економіки, досяг у 2004 році близько 12 відсотків. Це рекорд за всі роки незалежності України. Таким чином ми можемо з упевненістю і з гордістю сказати - уряд, який я очолював, домігся найвищого рівня розвитку економіки, кращого, ніж будь-який інший уряд, що будь-коли працював в Україні.

Економічні успіхи ( промислове виробництво збільшилося на 12, 5 відсотка. Ріст темпів машинобудування, яке є локомотивом технологічної модернізації, досяг 28 відсотків) не могли не відбитися і на рівні життя громадян України. У 2004 році сталося те, чого ми так довго і наполегливо домагалися - успіхи в макроекономіці позитивно відбилися на гаманці найбідніших верств нашого суспільства - ми вдвічі підвищили мінімальні пенсії, і домоглися зростання на 24 відсотки заробітної платні. Таким чином ріст зарплат удвічі перевищив приріст ВВП .Можна по-різному ставитися до мене і до мого уряду, але не визнати ці факти неможливо. А вони однозначно свідчать на нашу користь.

Наші економічні здобутки в 2004 році дали можливість парламентові вже в перші дні нового 2005 року підвищити рівень прожиткового мінімуму громадян до 409 гривень для працездатних і до 300 - для непрацездатних. І що дуже важливо - з держави-боржника, якою була Україна всі тринадцять років незалежності, ми стали серйозним партнером, який виконує свої фінансові зобов'язання, себто, ми почали повертати борги. Як знаємо, зокрема, були повернуті борги Росії за газ, що дозволило позбутися важкого ярма на шиї української економіки.

Коротше кажучи, нині, аналізуючи підсумки минулого року, ми можемо з упевненістю констатувати - успіхи нашого уряду за час його роботи були найкращими від досягнень усіх урядів, що працювали в Україні за минулих тринадцять років.

А тому сьогодні, коли Україна входить у новий період, коли до влади приходять інші сили, ми не можемо не турбуватися про те, щоб зберегти той рівень економічного розвитку, на який ми поставили Україну. Ми не можемо допустити , щоб хтось якимись своїми діями спровокував падіння основних макроекономічних показників або скорочення соціальних гарантій для наших громадян. І своє завдання я вбачаю тепер власне в тому, щоб стояти на варті наших досягнень, щоб сприяти їхньому примноженню, не допустити розбазарювання тих надбань, які дісталися усім нам великою і копіткою працею мого уряду, що завжди тісно співпрацював з народом. Тому всіма доступними політичними засобами ми будемо намагатися не допустити, щоб планка, яку ми встановили, була опущена хоч би на один пункт вниз».