Яхно: Єрмак неадекватно реагує на ситуацію із плівками
02.04.2020 12:27

Політолог і публіцист Олеся Яхно вважає, що останній скандал з Андрієм Єрмаком – це наслідок його попередніх рішень і кроків направлених у бік Росії.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Яхно вважає, абсолютно нормальним той факт, що після зміни керівника офісу президента відбуваються кадрові зміни.

«З самого початку, що було? Що ми бачили при призначенні Андрія Богдана і його звільненні, і потім що було при призначенні Андрія Єрмака? Це принцип, коли людина, яка приходить на посаду канцелярії, яка взагалі, по ідеї, не має таких повноважень згідно Конституції, починає змінювати або призначати кандидатури, які асоціюються безпосередньо з цими персоналіями. Відповідно, коли ця персоналія йде у відставку, починається зміна ряду позицій, що виглядає, мені здається, дивним, тому що показує тісний зв'язок і вплив безпосередньо нової канцелярії на різні процеси, які відбуваються і у ВР, і в Кабінеті міністрів. Коли був Богдан, то було багато запитань, що багато рішень ініціюються не в Кабінеті міністрів чи у ВР, а вони виходять з Офісу президента. І ми всі бачили через телеграм-канали, що цей зв'язок є. Відправили у відставку Богдана, прийшов Єрмак — і ми зразу побачили, що почали змінюватися люди, починаючи від генерального прокурора і т.д. Тому незалежно від того, чи це був Богдан, чи Єрмак, чи це може бути хтось інший, це ненормально, коли під одну фактично посаду підбираються і залежать багато інших кадрів, тому що це показує вплив персоналій», - пояснює політолог.

Говорячи про посаду глави ОП Яхно зауважила, що не так важливо, що було на тих плівках, як реакція на них з боку влади і самого Андрія Єрмака.

«Я не можу сказати, чи саме через цю ситуацію Єрмак повинен йти у відставку чи ні, тому що ця ситуація повинна бути розслідувана по двох напрямках: чи безпосередньо продавав посади брат Єрмака і як виникли ці записи. Тобто не повинен бути перекіс, як ми зараз вже бачили реакцію влади, що вже приїхали з обшуком, і ні слова про те, що там на цих записах. Дивно, що так реагує Єрмак. Це показує, що, по-перше, це його зачепило, а по друге, що він може мати вплив на правоохоронні органи. В той же день, як з'явився допис у Фейсбуці, що правоохоронні органи повинні провести розслідування, що його брат має репутацію гарну серед волонтерів і військових, і це теж дуже дивно звучить, тому що зараз йде маса справ, які стосуються волонтерів в минулому і військових, які входять в різні опозиційні політичні сили, чомусь Єрмак ніколи не вийде і не скаже, що вони мають гарну репутацію. І в даній ситуації його реакція більш показова, ніж сама суть ситуації. Це показує його нервозність і неправильне реагування», - наголошує публіцист.

Політолог вважає, що скандал із плівками Єрмака має значно глибше підґрунтя, де не останню роль відіграє РФ і саме звідси почались розмови про щодо його відставки.

«Про відставку почали говорити, коли виникла ситуація консультаційної ради в рамках мінського майданчика. Мені здається, що ще тоді почали виникати заяви про те, що він має піти у відставку. І це пов'язане не стільки з ситуацією з братом, скільки з тим кулуарним підходом, який ми спостерігаємо від Єрмака. Те, що почалось з перемовин в рамках Донбасу, і продовжилось темою Омана, тому що на той момент вже було видно, що Богдан суттєво втратив вплив, а Єрмак цей вплив наростив, ну і далі все, що стосується прийняття рішень, пов'язаних з Росією, які приймаються кулуарно. І насправді цей брифінг останній, коли виходив Єрмак, не було розуміло, що він там взагалі хотів сказати. Не можна виправдовуватися, виходити на брифінг і казати, що “мій брат”, це просто виглядає дивним, або якщо ти голова канцелярії, брифінг повинен бути суто тематичним і зрозумілим, не можна про одне, п'яте, десяте. Якщо Донбас — то це Донбас, чи, наприклад, про мерседес — чи купив, чи не купив. Мені здається, що ця критика не пов'язана лише з братом, а вона пов'язана, в принципі, з тим, як приймаються рішення, і те, що є певні підозри, що ті рішення можуть носити тіньовий характер і безпосередньо стосуються інтересів РФ, тут більше претензій. Ситуація з братом — це лише одна з тем, і тут, мені здається, не зовсім адекватно на ситуацію реагував сам Єрмак. Він сам показав, що він впливає. Але відставка чи не відставка стосується більш глибших тем, які я перерахувала», - резюмувала вона.