Політолог розповів, чому навчання онлайн має стільки недоліків
08.04.2020 09:07

Голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній переконаний, що для того, аби дистанційне навчання вийшло на якісний і конкурентний рівень, воно повинно пройти період спроб і помилок.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Доній розповів, що проект дистанційного навчання є дуже корисним і задум щодо його втілення існував давно, однак влада не поспішала з цим.

«Це дуже корисний проект. Ми виходили півроку тому з аналогічним проектом і на Міносвіти, і на Офіс президента з пропозицією такого онлайн-навчання і можливістю показувати уроки по телебаченню. Такі проекти існують в багатьох країнах. Україна, на жаль, тривалий час відставала в цьому плані. Навіть в сусідній Росії, з якою, зрозуміло, ми ворогуємо і воюємо, у них поширення таких проектів сталося набагато раніше, причому як для школярів, так і для студентів. Тобто мова йде про лекції, до яких залучають дуже багатьох відомих вчителів», - зазначив політичний експерт.

Також він наголосив, що завдяки такому виду навчання прогресивні педагоги мають шанс реалізувати своє покликання, залучивши до навчання тисячі учнів чи студентів.

«Один вчитель, який може бути надзвичайно прогресивним і вдалим, він викладає для класу, у якому максимум 20-30 людей. А навчання онлайн, або через інтернет чи через телебачення, може розширити його аудиторію, і відповідно, він може ділитися прогресивними поглядами і навичками викладання з багатьма або школярами, або студентами. Тобто насправді за таким навчанням є величезна перспектива», - переконує співбесідник.

Однак Олесь Доній зауважив, що шлях становлення дистанційного навчання не є легким, а тому має пройти період спроб, помилок та пошуку сильних викладачів.

«Тобто технологія дуже вдала, інша справа — виконання. І тут зрозуміло, що поки будуть знайдені добрі вчителі, добрі методології, можуть бути і певні помилки як в завданнях, так і в персоналіях, тому що за кожним завданням стоїть конкретна людина, яка ці завдання готує. Зрозуміло, що бувають нарікання і на якість тестів, наприклад, що в деяких тестах ЗНО може бути двочитання, вибиватися з програми і т.і. Тому тут питання до якості. Тобто одна сторона — методологія, а є ще втілення конкретного виконання. І тут треба розуміти, що так як проект тільки розпочався, він буде не без помилок і не без проблемних місць. Але сама ідея дуже добра, він поступово почне обростати м'ясом і буде покращуватися», - резюмував він.