Балабан: В деклараціях і п'ятого, і шостого президентів юристи вирізали все, що можна
01.06.2020 15:30

Кандидат політичних наук Ростислав Балабан переконаний, що сьогоднішні декларації політиків абсолютно не відображають справжній розмір їхнього майнового стану.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Балабан зауважив, що суспільство вже давно не вірить у те, що у нашій країні всі живуть погано.

«Насправді декларація — це правильний крок, тому що ми до недавнього часу жили в омані. Переважна більшість політиків працювали за таким слоганом, що “всім погано, потерпіть”. Фактично цей слоган працював до перших декларацій, тому що всі вдавали з себе бідних і незаможних. Коли після Революції гідності ми побачили перші декларації, то ця історія була зруйнована. Коли суспільство слухає по телевізору, що всім погано, а виявляється, що не всім, то потихеньку починає змінюватися сприйняття політичної риторики. Насправді декларація має говорити про те, що політик за період своєї каденції як політик різко не збагачувався. Але все це збагачування можна приховувати, і, очевидно, все це відбувається через підставні рахунки, підставних осіб і т.д. Тому цю функцію справедливого збагачення декларації не виконують», пояснив він.

Кандидат політичних наук пояснив, звідки колишні і нові чиновники беруть статки і яким чином їх приховують.

«Було дуже дивно і смішно, коли з'явилися перші декларації, і велика кількість чиновників і політиків почали пояснювати, що вони все придбали в 90-х, хоча меблі чи телевізори, які показували журналісти, умовно, вироблені в 2018 році. Потім історії — виграли в лотерею. Бабусь-мільйонерів у нас після СРСР немає, але якимось дивним чином з'являються заповіти. Також тренд у наших чиновників-політиків жити цивільним браком, тобто якась живе поряд незнайома жінка чи чоловік, на ньому все майно, а по документах вони нібито не мають спільних дітей. Тому декларація — це поки що заявка. По деклараціях не було ніяких справ виявлення нечесного збагачення. Більш того, якщо чиновник чи політик здобуває нечесне збагачення, він цю частину може просто не декларувати, це досить легко приховувати», - сказав він.

Також наш співбесідник зауважив, що і колишній, і нинішній президенти є людьми не бідними однак він наголосив, що проблемою насправді є не їхні статки, а те, що вони не про Україну турбуються, а про країни, де зберігаються їхні статки.

«Я не дуже порівнював їх декларації. Я бачив, що Зеленський сплатив 100 тис. податку. Порошенко все ж таки належіть до пострадянської еліти, якій вдалося збагатитися за рахунок присутності в політиці і у владі. Це пов'язано в тому числі і з приватизацією. Єдине похвальне, що можна сказати то це те, що приватизовані підприємства не знищені, а реорганізовані і працюють. Наступний момент: пострадянська еліта накопичувала свої статки більше 10 років. Вже нове покоління політиків хоче здобути ці статки за півроку-рік, і тому більш яскраво виражається хватка. Зеленський все-таки вже належіть до нових бізнесменів, тобто його бізнес не був пов'язаний з держмайном, з приватизацією, хоча це є трошечки цікавий бізнес: він інтелектуальний, нема виробничих площ, стабільних робочих місць, тобто це бізнес-проект, але успішний, оскільки він достатньо заробив і достатньо вдало себе продав. Якщо порівняти, то я думаю, що в деклараціях і п'ятого, і шостого президентів юристи вирізали все, що можна. Я бачив політиків, яким 3-4 юриста допомагали заповнювати всі ці папірці. Так що нічого ми там не знайдемо. Вони не бідні, мають майно, в тому числі за кордоном. Для мене, до речі, це поганий значок, тому що, на жаль, тренд наших політиків — не турбота за Україну, а турбота за ті країни, де знаходяться основні рахунки і статки. На жаль, наш політичний клас так налаштований, щоб заробити і перевезти сім'ю на освіту. Не дарма зараз у нас йде тенденція, що відбувається знищення освіти. Ключова проблема не у тому, що у нас є окремі багаті політики, а в тому, що багатих людей в принципі мало, і тому на загальному фоні незаможних людей ті факти кричущі», - резюмував Балабан.