Кулик: Качура, Ткаченко і Тищенко — не альтернатива Кличку
02.06.2020 11:42

Політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик переконаний, що у «Слузі народу» є і інші групи інтересів, які також будуть намагатися зробити договіроздатного кандидата в мери.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяви нардепів Качури, Ткаченка та Дубинського про те, що вони прийматимуть участь у праймеріз на виборах у Києві, політолог зазначив, що ціллю «Слуги народу» є створення у мов, за яких з ними у Києві почнуть домовлятись.

«По-перше, соціологія показує, що перемогти в 1 і навіть у 2 турі буде складно “слугам народу”, хто б там не був. Качура, Ткаченко чи Тищенко — вони не є альтернативою Кличку, яку дійсно може зайти киянам, яку можуть сприйняти. Тому, коли будується кампанія, то в першу чергу розглядається варіант досягнення цілі-максимум і досягнення цілі-мінімум. На даний момент для “слуг народу” важливо не лише позмагатися за посаду мера, а створити умови, за яких в Києві доведеться з ними домовлятися, а отже мати власну велику фракцію в міськраді. І для цього потрібна не лише фігура кандидата в мери, але і команда, здатна працювати, по-перше, разом як єдина команда, а не як представники різних груп інтересів, які між собою у конкуренції. І друге — це щоб кандидат у мери не був дискредитований на момент старту кампанії», - пояснює він.

Віталій Кулик також розповів, що нардеп Микола Тищенко дуже сподівається на підтримку Єрмака і президента.

«Оскільки Ткаченко переходить у статус кандидата в міністри культури і, скоріш за все, буде призначений, то його участь у змаганні за Київ під питанням. Микола Тищенко — це фігура, яка має плюси і мінуси. З одного боку, він правильно сказав, що праймеріз — це така штука, і очевидно, що він в нього і сам не вірить, і в “слуг” немає уявлення, як правильно провести, щоб це було дійсно змагання програм і кандидатур в середовищі прихильників. Тищенко сподівається, що у нього є підтримка Єрмака і Зеленського, що він очолить список і поведе команду на Київ, відповідно, зможе завести більшу кількість своїх депутатів в міськраду, саме його квота буде домінуюча. Для цього він власне і змагається за Київ, розуміючи, що перемогти Кличка буде майже неможливо. З іншого боку, є інші “слуги народу”, які не зацікавлені у посиленні Тищенка у Києві, у яких є своє бачення, як ділити пиріг київської влади. У Дубинського шансів немає, це очевидно, у Качури — під питанням. Але є і інші групи інтересів, які також будуть намагатися зробити договіроздатного кандидата в мери для того, щоб готувати кампанію в тому числі під себе, з урахуванням своїх інтересів. Тому, я думаю, в найближчі місяць-два буде визначення архітектури кампанії “слуг народу” в Києві. Ми там побачимо принаймні 3-4 групи інтересів, в різних пропорціях представлених у списку кандидатів. І може бути зовсім інше: у “слуг” може бути не той кандидат в мери, який зараз заявлений в праймеріз», - наголошує директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

Політолог зазначає, що Єрмак зацікавлений у тому, аби зробити Кличка залежним від Тищенка.

«Домовленості про розподіл інтересів, про економічні проекти, які в Києві реалізуються групами, близькими до Єрмака, це не означає, що у Кличка є підтримка Єрмака. Є лояльне ставлення, є робочі відносини, але це не означає, що Єрмак робить ставку на Кличка. Я думаю, що Єрмак буде зацікавлений в тому, щоб залишався Кличко, але у “слуг”, в тому числі у групи Тищенка, була “золота акція”, без якої Кличку не прийняти жодне рішення, і тоді можна вимагати посади, фінансові потоки, будівельні нагляди, департаменти і т.і.», - резюмував Кулик.