Політолог захистив Корнієнка і Арахамію словами класика
24.06.2020 15:00

Якщо ми говоримо про цивілізовану країну, то давайте однакові стандарти вживати по відношенню до всіх інших, бо у нас дуже часто, що коли нам подобається — ми це використовуємо, а коли не подобається, ми заплющуємо очі і робимо вигляд, що цього не існує. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів кандидат філософських наук, політичний експерт аналітичної групи "Левіафан" Валентин Гладких.

Як зауважує наш співрозмовник, коментуючи вчорашній скандал з Арахамією та Корнієнко, колись Леся Подерв'янського дорікали, що він пише ненормативну лексику, подекуди його хтось може слухати, і це когось ображає, і діти можуть слухати, на що він відповів: “Якщо діти не можуть слухати мої твори, то це означає, що діти не можуть жити в українському суспільстві, тому що в моїх творах говорять навіть краще, ніж говорять люди на наших вулицях”.

«Давайте від цього лицемірства і фарисейства відходити потроху, бо таке враження, що у нас в суспільстві всі чемні, всі сповідують гендерну рівність, толерантність, не вживають ненормативну лексику, не дозволяють собі використовувати ненормативну термінологію. Що це нібито щось таке, що взагалі виходить за рамки наших сталих традицій і практик», - закликає політичний експерт.

Щодо образи однопартійця — а це хто визначив, образливо чи ні, задається питанням кандидат філософських наук. Однопартієць вже висловилася з цього приводу, що її образили ці заяви? Та і що, власне кажучи, було образливого в цій заяві? Те, що надуті губи?

Нашому співрозмовнику здається така позиція трохи дивною. Бо кожен думає в межах своєї розпусти. І невідомо, які думки вкладав в свої слова Корнієнко про “робочу бабу”, як і те, хто як це розуміє.

«Можливо, людина дійсно працездатна, виконує великий обсяг роботи. Невідомо, які це у кого є фантазії з цього приводу. А чому ви не хочете поставити питання щодо моральності і коректності тих людей, що записували це, а потім оприлюднили? Давайте в такому розрізі подивимося на цю ситуацію. Як би відреагували на журналіста в цивілізованій країні?», - запитує філософ.

«Якщо ми говоримо про цивілізовану країну, то давайте однакові стандарти вживати по відношенню до всіх інших, бо у нас дуже часто, що коли нам подобається — ми це використовуємо, а коли не подобається, ми заплющуємо очі і робимо вигляд, що цього не існує. Тому реальна ситуація, що було б краще, якщо б в Україні не було таких випадків, щоб не використовували слова тьолка, баба чи ще багато інших відверто сексистських термінів. Але так говорять ваші батьки, сини, чоловіки. Корнієнко — це не одна людина, яка так говорить. Це питання побутової елементарної культури, але говорити про те, що там було щось таке дуже образливе, дуже некоректне, таке, від чого волосся стає дибом — слухайте, ну, реально це висмоктане з пальця», - вважає експерт.

За совами нашого співрозмовника, ми реально обговорюємо ситуацію, яка того не варта. Так, це дійсно негарно виглядає, і дійсно було б краще, щоб культурні люди, тим більше, які мають такий статус, уникали таких розмов, але так говорять в офісах, в спортзалах, зауважує він.

«Ми як самці і самиці розвивались багато років, а як політкоректні і гендерно толерантні люди лише останні 20 років. Давайте не будемо лицемірити», - резюмував наш співрозмовник кандидат філософських наук Валентин Гладких.