«Крюківський вагонобудівний завод» підтримав пілотний проект Мінекономрозвитку щодо закупівель техніки
26.06.2020 11:38

КВБЗ висловились у підтримку проєкту постанови «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва»

На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України 11 червня 2020 року оприлюднено проєкт постанови «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва».

18 червня проєкт схвалив Урядовий комітет. Наступним кроком має стати його розгляд Урядом України. За пропозицією Мінекономрозвитку цей пілотний проект планується здійснити в період від прийняття до 31 грудня 2021 року.

«Реакція на публікацію проєкту говорить про його актуальність, - пише в своїй статті голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько. - Мета проєкту - визначення при проведенні процедур закупівель найбільш економічно вигідних для України пропозицій із застосуванням критерію локалізації виробництва поряд з ціною або вартістю життєвого циклу. Критерій локалізації застосовується тільки при оцінці пропозицій учасників і не призводить до збільшення ціни продукту. При цьому питома вага критерію локалізації в оцінці пропозиції учасників складе не більше 30%.

Ось такий важливий, зрозумілий і дуже своєчасний проєкт. Про його своєчасність і актуальність свідчить зростаюча залежність України від імпорту, який набуває загрозливих масштабів» .

Автор також підкреслює, що ситуація, яка склалася у зовнішній торгівлі України на руку деяким «громадським організаціям», що підтверджує їх реакцієя на дану ініціативу Мінекономрозвитку. Цілі таких псевдопатріотів зрозумілі - впровадити ініціативи «іноземних партнерів» (за рахунок яких вони фінансуються), зробити Україну аграрно-сировинним придатком, майданчиком для «викруткового» складання імпортної техніки, з повним знищенням українських високотехнологічних галузей, зокрема транспортного машинобудування.

За словами В. Приходько, починаючи з п’ятниці, 19 червня, розпочалася атака. Незважаючи на відсутність аргументів, опоненти кинули «башмак» під колесо, щоб загальмувати процес.

Мають місце зауваження опонентів про неконкурентність положень, запропонованих у проєкті постанови, звинувачення мало не в вирощуванні монополізму в Україні. Вони дозволяють собі говорити, що прийняття постанови буде перевищувати повноваження Кабінету Міністрів. Що впровадження локалізації нібито призведе до міфічного, але значного подорожчання закупівель (аж до 30%), втрат для бюджету. Що ця ініціатива, нібито, порушує міжнародні зобов’язання України. Що, нібито, зростуть корупційні ризики.

«Світова практика доводить, що локалізація виробництва техніки є локомотивом розвитку машинобудування і економік більшості країн. Локалізація в машинобудуванні забезпечує потужний мультиплікаційний економічний ефект - створення робочих місць, зокрема в суміжних промислових галузях, збільшення податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, розвиток високих технологій. – затверджує голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ». - Реалізація даного пілотного проєкту нарешті зупинить розвал національної економіки, промисловості та зубожіння українського народу, а також буде сприяти реалізації урядових програм щодо виходу з кризи, зокрема «Програми стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19».

Промисловий, машинобудівний Кременчук повністю підтримує проєкт постанови КМУ «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженою ступенем локалізації виробництва» і рекомендує його прийняти на найближчому засіданні Кабміну. – підсумовує член президії ФРУ, член правління Кременчуцької міської організації роботодавців, голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ» Володимир Приходько.