Економіст: Відставка голови НБУ –  «нарешті, давно пора»
02.07.2020 12:32

Відставку діючого голови НБУ можна охарактеризувати як “краще пізно, ніж ніколи”, або іншими словами “нарешті, давно пора”. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, це керівник з попереднього керівництва НБУ ще з часів Гонтаревої, який продовжував її політику, він один з учасників того масового “банкопаду”, який тривав 2014-2016 роки, при якому всі власники банків вивели капітал з України, і ніхто не був покараний за це. Відповідно, українці, як фізичні, так і юридичні особи, втратили величезні суми своїх вкладів.

«Плюс це той самий період глибокої девальвації гривні, якої могло не бути, у всякому разі у такій степені, в якої вона відбулася. Плюс при цьому керівництві характерна риса — це постійно неадекватно висока облікова ставка НБУ, яка, з одного боку, вимивала величезні ресурси з бюджету при механізмі ОВДП, а по-друге, робила недоступним кредитний ресурс в банківській системі України для реального сектору економіки. Всі ці ознаки - це не просто величезна шкода для української економіки, це системна шкода, яка завдавалась багато років українській економіці і не давала їй не те що розвиватися, а хоча б менш болісно проходити кризові періоди», - зауважує економіст.

«Тому відставка цього керівництва НБУ найкраще характеризує “давно пора”. А ці страхи, що гривня буде 100 — ми розуміємо, що будь-які негативні апокаліптичні сценарії, звідки вони роздуваються. Це продовження головного елементу гібридній війни, а саме економічної», - резюмував наш співрозмовник громадський діяч Андрій Новак.