Порушення незалежності: Бондаренко пояснив, що Зеленському потрібно від НБУ
15.07.2020 15:47

Є вимоги закону про НБУ, які стосуються голови Національного банку України і лідування їм не означає порушення незалежності. Таку думку висловив експерт з конституційного права і політики Богдан Бондаренко в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи вчорашню розмову Зеленського з директоркою МВФ, яка попрохала Президента не втручатися у внутрішні справи НБУ, наш співрозмовник зауважує, що у нас на одну і ту ж подію є 5-10 поглядів в залежності від того, який політичній табір відстоює коментатор.

«Насправді відбулося те, що у нас був голова Нацбанку, до якого була як критика, так і підтримка на рівні заяви від ВР, Ради Національного банку і стосувалось в основному діяльності Національного банку. А при звільненні Смолія ми почули про політичний тиск. При чому в заяві він пише, що звільняється за власним бажанням і ми не бачимо розслідувань кримінальних проваджень щодо втручання в діяльність Голови Правління НБУ», - підкреслив експерт з конституційного права.

За словами нашого співрозмовника, важко відмежувати право на мирні зібрання і тиск на діяльність голови, реалізацію прав на свободу слова і тиск у цьому випадку, бо Смолій запевняє, що Президент не тиснув на нього щоб він звільнився.

«Тому голослівних звинувачень недостатньо, щоб говорити про втрачання незалежності Нацбанку», - вважає експерт.

Щодо інформаційної хвилі, що ми наче втручаємось у незалежність Нацбанку, то наш співрозмовник задається питанням,- як ми не втручаємось?

«Ми призначаємо особу, яка не відповідає вимогам закону чи ми міняємо закон про НБУ? Що ми робимо, яким чином ми втручаємось? Яким чином гарантії незалежності Національного банку ми збираємось порушити? Мова про це не йде. Мова йде про те, що звільнений голова нацбанку за власним бажанням, і у нас тепер є необхідність призначити нового голову НБУ. Виключно про це говорять Президент та парламентарі», - акцентує увагу політичний експет.

«Є вимоги закону про НБУ, які стосуються голови Національного банку України. Якщо подається людина, яка відповідає цим вимогам, будь вона депутатом “Слуги народу”, чи не буде вона депутатом від “СН”, мова не може йти про порушення незалежності», - резюмував наш співрозмовник Богдан Бондаренко.