Раді порекомендували призначити Кирила Шевченка головою НБУ
16.07.2020 11:07

Фінансовий комітет рекомендував парламенту призначити на посаду голови Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка.

Про це повідомив в Facebook заступник голови комітету Ярослав Железняк.

«За проголосувало більшість колег. Один проти, п’ятеро утримались. Я особисто утримався, але головне, найцікавіше питання залишив на пленарне засідання», — написав він.

На засіданні фінансового комітету Шевченко пообіцяв не допустити неконтрольованої інфляції та емісії гривні. Він також зазначив, що співпраця з МВФ «сьогодні є необхідною для подальшої роботи фінансової системи нашої країни». За словами Шевченка, головне завдання, яке йому поставив президент, — «збереження інституційної незалежності НБУ».

Голова правління Укргазбанку також зазначив, що намагатиметься формувати команду, з якою йому буде комфортно працювати. Він відмовився відповісти на питання нардепа від Слуги народу Олександра Дубінського про те, чи збирається звільняти в.о. голови НБУ Катерину Рожкову, заступника голови НБУ Олега Чурія та інших членів правління регулятора.

Відповідаючи на питання про головні провали Нацбанку за останній час, Шевченко звернув увагу на волатильність гривні. «Будь-яка волатильність викликає в тому числі турбулентність серед виборців. Це те питання, на яке я особисто буду звертати найбільшу увагу», — заявив він.

Нагадаємо, 1 липня Яків Смолій, який очолював НБУ з березня 2018 року, повідомив, що написав і подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення. Він заявив, що протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. «Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», — додав Смолій.

На наступний день парламент звільнив голову НБУ. В.о. керівника центробанку стала Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

За словами Смолія, він питав у президента Володимира Зеленського, чи варто йому подавати у відставку, і президент відповів ствердно.

Вчора, 15 липня, президент Володимир Зеленський вніс в Раду проект постанови про призначення на пост голови НБУ Кирила Шевченка.