Кравчук висловився щодо особливого статусу Донбасу й розведення сил
05.08.2020 08:29

Перший президент Леонід Кравчук очолив українську делегацію в ТКГ у Мінську й уже встиг познайомитися з делегатами. Тепер новий очільник делегації розповів, що він думає про компроміси й імовірні поступки Росії.

Своє ставлення до можливого запровадження особливого статусу на Донбасі, а також домовленого розведення сил Леонід Кравчук озвучив у коментарях різним українським телеканалам. Про це пише 24 канал.

Особливий статус Донбасу

Перший президент України відзначив, що мінські домовленості сторонами трактуються по-різному. Натомість для завершення війна на Донбасі трактування має бути однаковим.

"Ми не можемо ставити під сумнів те, що написано в домовленостях. Та ми можемо сказати, що ці п'ять років показали, що деякі положення документів не працюють або працюють суперечливо, або трактуються по-різному",– зазначив Леонід Кравчук.

Зокрема він зауважив, що така розбіжність є щодо особливого статусу для Донбасу. Голова української делегації запевняє, що там немає нічого про обов'язковість його внесення в Конституцію України.

"Натомість російська сторона наполягає, що там, мовляв, саме так і написано. Тож ми повинні довести, повинні сісти й прочитати разом і дійти до єдиного висновку", – пояснив перший президент.

Розведення сил на Донбасі

У цьому питанні новий очільник української делегації переконаний, що потрібно працювати над тим, аби досягти розведення сил по всій лінії розмежування на Донбасі.

"Я добре знаю, скільки сил там стоїть – і на тій, і на нашій стороні. Можу сказати твердо, що для розведення на всій території, де потрібно повністю відвести сили, за три, чотири, п'ять днів це питання не буде вирішене",– переконаний Леонід Кравчук.

Водночас він наголосив, що це наразі є головним питанням на порядку денному – досягнути виконання домовленостей, які вже існують.

"Інше питання, що вже є спроби піддати домовленості ревізії. Є сумніви в декого, але сумніви – це не проблема. Не треба їх боятися, головне – діяти постійно, системно", – резюмував очільник української делегації в ТКГ.