Фокін розповів, чому вирішив брати участь у роботі ТКГ
05.08.2020 10:07

Перший прем'єр-міністр незалежної України Вітольд Фокін повідомив, що своєю участю в роботі ТКГ хоче зробити внесок для досягнення миру в Україні. Фокін підкреслив, що свою батьківщину вважає всю Україну, зазначивши, що Донбас є неодмінною частиною країни.

Про це Фокін повідомив у коментарі виданню "Гордон".

Він повідомив, що не відразу прийняв рішення. Однією з причин коливань були й негативні коментарі в мережі з приводу віку його і Леоніда Кравчука, який очолив українську сторони в ТКГ.

"Деякі люди образливо висловлюються, сміються з приводу нашого віку і так далі. Але я твердо вирішив погодитися, вважаю честю у фіналу свого життя хоч чимось допомогти своїй батьківщині. Для мене Батьківщина — це Україна і її Донбас, який я дійсно люблю. Він був, є і буде українським", - заявив Фокін.

Фокін також повідомив, що пропозицію про роботу в ТКГ він отримав тиждень тому від глави офісу президента Андрія Єрмака. Після цього, перший прем'єр-міністр України Фокін разом з першим президентом Кравчуком мали бесіду "віч-на-віч", в якій досягли консенсусу з низки питань.

За словами Фокіна, Кравчук так само як і він, переконані в тому, що необхідні компромісні рішення в домовленостях. Крім того, Фокін підкреслив, що режим перемир'я не можна вважати елементом капітуляції. За його словами, капітуляція — це поразка однієї зі сторін, яка приймає "кабальні умови переможця" і складає зброю.

"Нічого подібного немає у випадку України. Нічого подібного не стоїть за рішенням про припинення вогню. Навпаки, це крок до перемоги", - підкреслив політик.

Фокін також зазначив, що готовий відвідати ОРДЛО для розмови з людьми. "Я особисто, якби мені таке запропонували, погодився б з групою фахівців і політиків поїхати на окуповану територію і поговорити з людьми, зрозуміти їх позицію, спробувати знайти можливість піти їм назустріч, але, безумовно, без шкоди для інтересів і суверенітету України", – резюмував Фокін.