Лідеру партії «Голос» висунули серйозні звинувачення
13.08.2020 12:00

Політолог і публіцист Олеся Яхно вважає, що заява лідера партії «Голос» є не лише дивною, а і непрофесійною.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву Кіри Рудик про те, що Порошенко і його партія «ЄС» є їхнім головним ворогом, Олеся Яхно зазначила, що цим лідер партії «Голос» показала ненормальність своєї політичної позиції.

«По-перше, я вважаю цю заяву непрофесійною, безвідносно від того, чи це було прізвище Порошенка, чи це було б прізвище когось іншого. Воно непрофесійне в тому сенсі, що завжди є велике позиціювання партії, умовно кажучи, в масштабах країни, за що ви виступаєте: за європейську інтеграцію, за реформи і т.д. І є вже безпосередньо на рівні політичної сили, яка визначає, хто є вашим опонентом, хто є вашим ворогом, а хто є вашим конкурентом. І тут, на мій погляд, заява була дуже непрофесійна, тому що “Голос” дотримується поглядів на європейську інтеграцію і інших речей, в принципі близьких, в якихось питаннях партії “Європейська солідарність”. І коли виходить лідер партії і заявляє, що це є більший ворог, тобто партія, яка є схожою за політичними поглядами, це виглядає дуже дивно, тому що щось з вашою позицією є ненормально», - пояснила вона.

Політолог зазначила, що така позиція «Голосу» схожа на пошук політичного контексту, відмінного від дискредитованого провладною партією запиту на «нові обличчя».

«Це є конкуренти — так. Тому сказати, що у нас є близькі погляди, в чомусь вони розходяться, але ми є конкурентами, тому що ми конкуруємо за одного виборця — це було б зрозуміло і професійно. А коли ти виходиш і кажеш, умовно, що людина зі схожими поглядами є для тебе ворогом — це виглядає трошки дивним. Це означає, що ви плюєте на загальний порядок денний і ставите політичну конкуренцію на перше місце. Тому, на мій погляд, це було дуже непрофесійно. Це перше. А друге — це теж якась дивна позиція, тому що “Голос” нещодавно сказав, що він переходить в опозицію до Зеленського, десь місяць тому, а тоді виникає питання: а рік де був “Голос”? “Голос” же не увійшов у коаліцію, тобто вони вже були в опозиції, але чомусь це звучить зараз. Я пов'язую це з тим, що запит на нові обличчя починає себе дискредитувати. Коли це було вигідно, то “Голос” не так критикував Зеленського, нібито вони теж йшли на хвилі нових облич, а зараз, оскільки ця система дискредитується, треба шукати якусь нову нішу. Але в цьому пошуку, мені здається, важливо не губити якийсь загальний контекст. Це те, що ми вже спостерігали у другій заяві Рудик, яка виглядала дуже дивно», - наголосила Яхно.

Публіцист навела приклади того, як Рудик могла обіграти це питання у інший спосіб та зберегти обличчя партії перед власними виборцями.

«Є купа способів, як уникнути цієї відповіді і сказати, що для всіх політичних патріотичних сил є ворог один — це РФ, наприклад. Або сказати, що це є об'єктивний конкурент, якщо ви боретесь за одного і того самого виборця. І це б було професійно. А так ця заява дуже дивна і непрофесійна безвідносно до прізвищ. Яким би не був Святослав Вакарчук, я маю на увазі, що він не професійний політик, він харизматичний в іншій площині, і можливо, до нього теж було багато запитань щодо партійної активності, але зараз ми бачимо іншу крайність, коли в тих прагненнях бути активними і якось про себе заявляти і привертати увагу губляться якісь базові речі. Я мало знайшла людей, які насправді, незалежно від того, як вони ставляться до Порошенка чи до “Голосу”, які б сказали, що ця заява професійна і що вона буде в плюс “Голосу”», - резюмувала вона.