Політик розповів про участь українців у протестах в Білорусі
14.08.2020 14:07

Колишній народний депутат України Віталій Купрій вважає цілком нормальним присутність країнців на мітингах у Білорусі.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи затримання українських волонтерів і активістів в Білорусі Криклій зазначив, що законодавство не забороняє будь-кому висловлювати свою думку та позицію незалежно від громадянства.

«По-перше, ми не знаємо відношення цих волонтерів до представників білоруського народу. Можливо, там є ліпші друзі, родичі. Що вони не просто так поїхали, це перше питання. Друге питання. Є люди, які вивчають загальносвітові тенденції. Наприклад, в екології нема кордонів, і приїжджають активісти з усього світу на саміти, протестують по будь-яким питанням, які вони вважають за потрібно. Якщо є люди, які захищають демократичні цінності і вважають, що Лукашенко фактично авторитарний правитель і хочуть, щоб таких не було в Європі, то ці люди висловлюють свою позицію, в незалежності від громадянства. Але питання, що вони там роблять конкретно?», - сказав він

Екс-нардеп також наголосив, що якщо українці у Білорусі протестують силовими методами, то це є занадто, а якщо у мирний спосіб, то це їх право.

«Якщо кидають “коктейль Молотова”, то це вже дійсно занадто. Якщо він просто бере участь у вуличних заходах, то я абсолютно не бачу жодної проблеми. Тим більше, що якщо ви подивитесь українську Конституцію, то у нас є питання конституційних прав людей в незалежності від громадянства, у нас навіть так вказано: громадяни України, громадяни інших країн і особи без громадянства — кожен має ці права. Тому я думаю, що це все нормально», - резюмував він.