Політолог пояснив, яка доля чекає на Лукашенка
23.09.2020 16:00

Політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що інавгурація Лукашенка приведе його до ще глибшої міжнародної ізоляції та внутрішніх бунтів.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи інавгурацію президента Білорусі, Віталій Кулик зазначив, що це не спинить протестні акції, а лише поглибить конфронтацію між ним та опозицією.

«Я вважаю,що його легітимність є підірваною, і в будь-якому разі він буде знаходитися довгий час в ізоляції. Він це проходив, для нього це не перша ізоляція, не перша політична криза. Але багато людей вийшло на вулиці, і для нього більш важлива не зовнішня ізоляція, скільки внутрішні процеси, які відбуваються в країні, тому що акції продовжуються. Більш того, опозиція переформатується, мобілізація буде зберігатися ще достатньо довго. Рано чи пізно Лукашенку прийдеться приймати політичне рішення, зокрема одним з них може бути закон про президентські і парламентські вибори, або піти на реформи в тій чи інший мірі під тиском Росії», - пояснив він.

Політолог також наголосив на тому, що останні протести в Білорусі привели до появи цілої протесаної субкультури, яка покладе початок революції.

«На даний момент Лукашенко вибрав тактику “взять измором”, як кажуть, тобто зробити все для картини, що нібито нічого не відбувається. Але якщо в 2010- році, після минулих президентських виборів це були акції протесту, які потім нічим не закінчувались, і опозиція погоджувалась по факту з результатом і перемогою, то зараз розмах протестів і незадоволення і несприйняття привело до появи цілої протестної субкультури в Білорусі. І це для нього дуже поганий дзвіночок, який може закінчитися новим протестним виступом, страйками і революційною ситуацією, тому що Білорусь зараз перебуває саме в передреволюційній ситуації. І далі це буде просто пошук тригера, який прискорить процес транзиту влади. Це може бути будь що, від побиття до вбивства. Тобто будь-який тригер може спровокувати нову хвилю протестів. Тому так чи інакше Лукашенку доведеться шукати варіанти виходу з кризи з максимальним збереженням своїх інтересів і безпеки», - резюмував Кулик.